2017. április 9., vasárnap

Fiona Gibson - Anya randizni kezd

Minek ​neked pasi? Te anyuka vagy! 
A több éve elvált Alice tulajdonképpen egyetért fiai keresetlen véleményével. Végtére is jól elvan kamaszodó gyerekeivel, idejét bőven kitölti a róluk való gondoskodás és persze a most induló habcsókvállalkozásának révbe juttatása. 
Barátnői azonban határozottan máshogy gondolják: ideje visszatérnie a pasizáshoz! Mivel Alice-nek semmi kedve beszállni az aktív társkeresés mizériájába, elhatározzák, hogy besegítenek. 
Mindegyikük kiválaszt az ismeretségi köréből egy-egy figyelemre méltó, független hapsit, és Alice-től csak annyit kérnek: randizzon velük egyet. Három férfi, három vakrandi. Ennyit igazán megtehet az ember a barátnői kedvéért, nem?
Vajon ki lesz a befutó, ha lesz egyáltalán? A házias, kislányát egyedül nevelő fogorvos? Az Alice-nél fiatalabb, jó dumás, szexi sármőr? Vagy épp a szabadúszó újságíró, aki még Párizsba is elhívja? És milyen helyzetekbe keveredik az, akinek nem csupán a randirutinja kopott meg, de a fiai sem hagyják szó nélkül anyukájuk kimaradásait?
Fiona Gibson angol írónő vicces és meglepően éleslátó története nem csupán kellemes szórakozás, de bájos mese is arról, hogy az élet néha épp akkor vesz új utakat, amikor azt hisszük: már tudjuk, hová tartunk…

Lettero, 2017
Eredeti mű: Fiona Gibson – Take Mum Out, 2014


No, ez megvolt, de hogy olyan hangosan röhögős lenne, mint ahogy a borítón írja… Mellesleg a kiadó is ismeretlen a számomra, sok sikert nekik és remélem lesz még Fiona Gibson könyv tőlük, és nemcsak az.
Szórakoztatott, szó se róla, mert viccesen adta elő egy negyven fele közeledő, két kamasz gyermekét egyedül nevelő, kissé túlsúlyos nő társkeresési akcióját… azt a társkeresési akciót, amit tulajdonképpen nem is akart, hanem a kötelezően jelen levő barátnők rángatják bele – mert ők, ugye, mindig jobban tudják, hogy mi a helyes és mi kell a másiknak, miközben saját kapcsolatuk-házasságuk sem tudják rendben tartani.
Ismerd meg Alice Sweetet – igen, sweet, mint édes –, aki, mit tesz a véletlen ördöge!, pont habcsókműhelyt szeretne nyitni a saját konyhájában. Ez a történet természetesen nem Magyarországon játszódik, hanem a skóciai Edinburghban, ahol ezt megteheti mellékállásban. Mert természetesen van neki főállása is, iskolatitkárként működik.
Erről a házi műhelyről meg rögtön az jutott eszembe, hogy ezt tömbmagyarságban miért nem tehetné meg az ember lánya, pedig milyen remek dolog lenne így egy kis mellékest keresni. Azért, mert nem kapna rá engedélyt, mert az állambácsi elvinné azt a kevés bevételt is ilyen-olyan adók és hozzájárulások címszó alatt, és mert a jóindulatú szomszéd irigységből azon perc be is tartana neki és feljelentené még az Úristennél is.
Nos, itt van Alice Sweet, két meglehetősen pofátlan kamasz gyermekkel, akiket egyedül nevel. S azért neveli egyedül, mert véget vetett élettársi kapcsolatának – tehát a fülszöveg a válást hibásan írja –, mert megelégelte partnere tehetetlenségét, és azt, hogy a család terhét és felelősségét egyedül neki kellett viselnie. Mellesleg a partner szinte azonnal talált magának egy másik nőt, hirtelen vonzóvá lett a hivatalos elköteleződés és azóta már tehetős nagyvállalkozók betegesen környezettudatos és egészségmániás feleségével – de továbbra is felelőtlen a gyermekeinek, környezetének tett ígéreteiben.
Szegény Alice-en az sem segít, hogy egyetemi professzor szülei házassága épp befuccsolt. Apja alig néhány hónappal korábban lépett le falujuk kocsmárosának feleségével, ettől pedig az amúgy is érzelmileg sivár és túlzóan kritikus anyja mégjobban besavanyodott és pesszimizmusával terrorizál mindenkit.
Három barátnője pedig kitalálja, hogy bizony Alicenek az lesz a legjobb, ha újra “nyeregbe száll” és randizni kezd, ezért egymással versengve szerveznek neki barátnőnként egy-egy vakrandit. Van-e ennél a baráti, jóindulatú segítségnél megalázóbb dolog a világon? Amikor a saját, bizalmas barátnőid annyira bénának és tehetelennek hisznek, hogy ne tudj egy pasit felcsípni maganak, ha épp erre vágynál? Ezt pedig még fokozza gyermekei hozzáállása: Minek ​neked pasi? Te anyuka vagy! Mintha az anyaság beálltakor minden más emberi igény kiírtásra kerülne…
Alice családját, a barátait, a vakrandik kimenetelét ismerheted meg, ha elolvasod a könyvet. Szórakoztató, pörgős, könnyed műfaj… olyan nőcis könyv. Milly Johnson, Katie Fforde, Jill Mansell rajongóinak minden bizonnyal tetszeni fog.
A végével viszont nem voltam kibékülve. És ezen nem azt kell érteni, hogy nem szerettem a történet lezárását, hanem azt, hogy egyszercsak  kurtán-furcsán vége volt a könyvnek. Slussz-passz ennyi, mintha egy fejezet közepén abbahagyta volna, és határozottan éreztem, hogy onnan mintha hiányozna még valami. De hát ízlések és pofonok…