2023. április 9., vasárnap

Elizabeth Hoyt – A bosszú csókja



   Greycourt 1


   Nemrégiben a General Press Kiadó újabb Elizabeth Hoyt regény fordításával örvendeztette meg a történelmi románc rajongóit. Ezúttal egy új sorozat, a Greycourt széria bevezető darabja került a könyvesboltok polcaira.




   Egy öntörvényű, független nő
   Freya de Moray a Bölcs Nők titkos társaságának tagja. Egy botrányba keveredett nemesi család leszármazottjaként évek óta álnéven, társalkodónőként dolgozik a londoni arisztokráciának. A megbocsátás azonban nem tartozik az erényei közé. Így amikor Harlowe hercege, az a férfi, aki tönkretette a bátyja életét, felbukkan a vidéki mulatságon, azt teszi, amit minden Bölcs Nő tenne a helyében: bosszút forral.
   Egy férfi, aki a múltja rabja
   Christopher Renshaw-t, Harlowe hercegét zsarolják. Azért, hogy a titkait megőrizze, a férfi beleegyezik, hogy részt vegyen egy olyan házi mulatságon, ahol egyszer s mindenkorra le szeretne számolni a múltja árnyaival. Amikor azonban a vidéki társaság tagjai között felismeri Freyát, rájön, hogy a bajai még csak most tetőznek. Freya ugyanis mindent tud azokról a bűneiről, amelyeket a legszívesebben elfelejtene. A nő igazi veszedelem számára, de érzéki csábításának mégsem tud ellenállni. De vajon mit tesz akkor, amikor kiderül, hogy a nő élete is veszélyben van?



Kiadó: General Press
Eredeti cím: Not the Duke’s Darling, 2018




   Első találkozásom Elizabeth Hoyt nevével és írásaival szinte tíz évvel ezelőtt történt, hogy egészen pontos legyek, 2014-ben, nem sokkal azelőtt, hogy megjelent volna a Maiden Lane sorozatának harmadik kötete. Akkor fedeztem fel magamnak a szerzőt és írásait, és szívrepesve vártam egy-egy újabb Maiden Lane rész megjelenésére. Azóta valamennyi magyar nyelven megjelent könyvét-sorozatát olvastam – nem is egyszer, de a kedvenc csak a Maiden Lane maradt, amit nehéz lesz túlszárnyalni.
   Tavaly, ugye, tizenkét rész után elköszöntünk a Maiden Lane sorozattól, s tűkön ülve vártam a hírt, lesz-e új Hoyt sorozat a General Pressnél, vagy sem? És lett, tehát egyetlen pillanatig sem merült fel, hogy én ezt a könyvet ne akarnám, de azonnal.

   Mit tudok elmondani a szerző Greycourt sorozatáról úgy általában? Sokat nem. Angol nyelven két része jelent meg, az idénre várják a harmadikat, de semmi további információval nem rendelkezem arról, hogy az ténylegesen jönni is fog, vagy még hány könyvet tervez Hoyt a sorozathoz.
   Az első rész olvasása után be kell vallanom, hogy pillanatnyilag nem vagyok lenyűgőzve. Rendben, elfogult vagyok, és mindent a Maiden Lane sorozathoz viszonyítok, mert az az abszolút kedvenc, de a Greycourt pillanatnyilag nem vette át a vezető pozíciót szívem csücskében. Szó se róla, ígéretes, izgalmas, és sok kérdés vár válaszra, tehát megvárom hová fog ez fejlődni, milyen megoldásokat választ a szerző.
   Igazándíból az a bajom ezzel a történettel, hogy túl sok történik benne. Egy rakás dolog zúdult egyszerre a nyakamba, és csak kapkodtam a fejem, hogy akkor most kiről van éppen szó, miért történik ez, és egyáltalán kellett ez?
   Először is van egy évekkel korábban történt rejtélyes gyilkosság, amely három magas rangú család életét forgatja fel gyökerestől, és emberi sorsokat változtat meg, életeket tesz tönkre. Az egyik ilyen család sarja a hősnő: Freya de Moray, a másiké a főhős: Christopher Renshaw, Harlowe hercege. A gyilkosság áldozata természetesen a harmadik családból származik, mert miért ne?

   Akkor itt van ez a Bölcs Nők titkos társasága, amit legjobban úgy tudnék jellemezni, mint a feminizmus előfutárát, titkos bázisuk is van, saját szabályaik, és természetesen vezetőjük is van, bár ez a történet szempontjából nem releváns. Ennek a társaságnak a tagja Freya, aki a családját érintő botrány után álnéven társalkodónő (Miss Stewart), és amikor épp nem a munkáját végzi, akkor a rászoruló nőkön segít. Néha felmerült bennem, hogy az igazi munkája tulajdonképpen a nők megsegítése, és a másik csak az álca. S miért kell ennek a társaságnak titkosnak lennie? Természetesen az olyan begyepesedett férfiak miatt, akik tulajdonukként kezelik a nőket, sőt, üldözik a társaság tagjait, mintha boszorkányok lennének – ezek szerint a társaság mégsem olyan titkos. S nemcsak, hogy nem titkos, hanem nem igazán inspirált titulusokat is viselnek a tagjai. Freya például Macha, ami a kém megfelelője, de nem tehetek róla, nekem erről a szóról folyton a tea jut eszembe (csak egy betű a különbség), s vigyorgok, mint a tejbetök.

   Ha ez eddig nem lenne elég, akkor a herceget is zsarolják, s ha még ez sem meríti ki a történéshalmozás fogalmát, akkor van egy titokzatos körülmények között elhunyt nemesasszony is, akinek férje pont a boszorkánytörvény elfogadását tolja keményen, és akinek halálát Freya mindenképpen ki szeretné vizsgálni, ezt pedig további bonyodalmakat hoz a történetbe. S mint kiderült, nem Freya volt az egyetlen, akinek gyanús volt a hirtelen haláleset.
   Fokozzam még? A Bölcs Nők székhelye természetesen Skóciában van, mert az ad hozzá egy adag misztikusságot. Adjunk hozzá egy kis cukiságot is? Miért ne? Jöjjön Tess, a hercegi kutya, ugyanis a derék eb több mint egy háziállat, és igazán fontos szerephez jut a történet során.
   Ez egy szerelmi történet – többek között –, ami arról szól, hogyan lesznek az ellenségekből szerelmesek, békülnek ki a régi barátok, s mivel Hoyt írta, az érzéki mérce is eléggé magasan áll – bár ez inkább a történet második felében történik meg. S akárcsak korábbi könyveiben, Hoyt most is erős karaktereket sorakoztat fel, és ezt nem kizárólag a főhősökre értem, hiszen van mellékszereplő is bőven. 
   Azt szeretjük, ha egy történet pörög, a cselekmény nem ül el, hogy untasson, Hát ez a történet biztosan nem unalmas, mert állandó jelleggel történik valami, talán túl sok dolog is. A sorozat ígéretes, tehát én még kivárok a végleges véleményalkotással. És van egy jelöltem a gyilkos személyére is.



A szerző nevéhez kapcsolódó bejegyzések


A sötétség hercege (Maiden Lane 6)     Egy ágyban a szörnyeteggel (Maiden Lane 7)

Szívembe zárva (Maiden Lane 8)     Édes csábító (Maiden Lane 9)

A bűn hercege (Maiden Lane 10)     A gyönyör hercege (Maiden Lane 11)

A vágy hercege (Maiden Lane 12)





   Mostani blogturnénk minden állomásán Elizabeth Hoyt idehaza megjelent műveivel kapcsolatos kérdéseket találtok. A helyes válaszokat a rafflecopter megfelelő dobozába beírva várjuk.
   Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.



Melyik évben jelent meg az első magyar nyelvű Elizabeth Hoyt regény?







a Rafflecopter giveaway





04.07. – Angelika blogja
04.09. – Betonka szerint a világ
04.11. – Olvasónapló
04.13. – Könyvvilág
04.15. – Dreamworld
04.17. – Kelly & Lupi olvas