2021. december 5., vasárnap

Freya Sampson – Az utolsó könyvtár



   Új szerző mutatkozik be a General Press Kiadónál. Freya Sampson története abba a világba viszi el olvasóját, ahol harcolni kell a helyi hatalmasságokkal a közösségi könyvtár fennmaradásáért. Ha követtek minket és a szerencse is pártotokat fogja, tiétek lehet e csodálatos könyv egy példánya.




   June még sohasem hagyta el az álmos angol kisvárost, ahol felnőtt. A zárkózott és félénk harmincéves könyvtáros minden idejét olvasással tölti, amikor azonban megtudja, hogy a munkahelyét bezárják, kimerészkedik az olvasókuckójából, hogy megmentse a helyi közösség lelkét jelentő könyvtárat. Sokan a segítségére sietnek, és June – az édesanyja halála óta először – újra megnyílik az emberek felé. Így találkozik megint a régi iskolai barátjával, Alexszel is. Hamarosan az egész kisváros észreveszi, mit érez a segítőkész ügyvéd a nő iránt, csak épp June nem, aki nem hiszi el, hogy bárki is randizni szeretne vele. Ahhoz, hogy megmentse a szívének oly kedves könyveket, June-nak változtatnia kell az élethez való hozzáállásán. Elhatározza hát, hogy küzdeni fog a könyvtárért, és ezzel talán a boldogsághoz is közelebb kerül egy lépéssel…


   General Press, 2021
   Eredeti cím: The Last Chance Library, 2021





   Új és egyben első könyves szerző mutatkozik be a General Press Kiadónál, s ahhoz képest, hogy ez egy első nekifutás, meglehetősen jóra sikerült, legalább is nekem tetszett.
   A brit Freya Sampson foglalkozását tekintve televíziós producer, s ahogy a Goodreadsen láttam, Az utolsó könyvtár nem az utolsó könyve lesz. Most már csak a megjelenésre kell várni, és arra, hogy egy kiadó magyar nyelven is elhozza nekünk.
   Könnyen kitalálható, hogy a cselekmény egy vidéki könyvtár köré csoportosul, és minden ami történik a könyvtár megmentéséért van. A történet Chalcotban játszódik, egy kitalált, festői angliai településen, ahol a könyvtár több mint az a hely, ahonnan az ember könyvet kölcsönöz. Az intézmény közösségi háznak is megfelelne, mert vannak olyanok, akik csak szocializálódni járnak oda, mások az ingyenes internet miatt látogatják, hogy ügyes-bajos dolgaikat elintézhessék, a gyerekek mesefoglalkozásra járnak és néhány kamasz ott tanul, mivel az otthoni körülmények nem teszik ezt lehetővé.

   Ezen a zajos, forgalmas és családias hangulatú helyen dolgozk segédkönyvtárosként a harmincas June Jones, aki egy nagyon eredeti figura. Egész életét a kis faluban élte le, és soha nem is vágyott többre. Excentrikus anyja árnyékában csendesen meghúzódva nőtt fel, mondhatni a helyi könyvtárban, ahol előtte anyja volt a segédkönyvtáros. Élete a könyvtár és otthona között oszlik meg, és barátságtalan macskája az egyetlen társasága, mióta anyja néhány évvel korábban meghalt. És igazándiból nem is vágyik többre, köszöni szépen jól megvan a könyveivel, bár néha azért romantikus hősőkről álmodozik.

   June nyugodt kis világát megrengeti a hír, amely szerint a könyvtárat bezárják, mert szokás szerint nincs pénz a további működtetésre. Csakhogy a bezárás mögött más is van, s ehhez köze van pont az intézményvezető hölgy (nagyon antipatikus!) férjének is, egy gazdag vállalkozónak, akinek nagy befolyása van a helyi vezetőségre. Éééés akkor elindul a helyiek összefogása a könyvtár megmentése érdekében, mert senki nem akarja elveszíteni az egyetlen helyet, ahol valamilyen formában mindenki megoldást talál problémáira. Ez a közösségi akció pedig az extrém megoldásoktól egészen a nagyon mulatságosokig nagyok széles skálán mozog. S akkor még nem említettem a titokzatos Mathildát, aki nagyon talpraesett tanácsokkal segíti az ügyet, annak ellenére, hogy senkinek fogalma sincs arról, hogy ki bújhat meg a név mögött. Természetesen nem mindenki pontozza a közösség összefogását, de ha így lenne, akkor unalmas lett volna a történet.

   Némi romantika is társul a könyvtár megmentéséhez, ugyanis épp hazalátogat Alex, June volt iskolatársa, hogy apjának segítsen a család által működtetett vendéglőben. Csakhogy ez egy eleve kudarcra ítélt kapcsolat lenne, hiszen a sármos Alex Londonban ügyvéd és csak ideig-óráig marad Chalcotban.
   Bevallom, hogy indulásból elképzeltem a valószínűsíthető boldog végkifejletet: a könyvtár tovább működik, June megtartja állását, boldogan él Alexszel és lesz egy fészekalja gyerekük. Csakhogy ennek a történetnek nem ilyen egyszerű és nagyszerű a vége. Jól végződik, de nem úgy, ahogy én elképzeltem, de ez semmit nem von le a történet értékéből, sőt!

   Nagyon kedveltem az egészet, úgy, ahogy volt. Tele volt nagyon eredeti figurákkal – mondtam, hogy ez egy sokszereplős történet? –, akiknek többségét nem lehetett nem szeretni. Szeretném azt is elmondani, hogy June hatalmas jellemfejlődésen esett át és az antiszociális, visszahúzódó könyvmolyból ő lett a partikirálynő, de ez nem következett be. Ugyan nyitottabb lett a könyveken, könyvtárakon túli világra, és kiszakadt abból az anyja által teremtett miliőből, amiben harminc évig élt, de June az June maradt. De azért a történet, és különösen a befejezés, szolgált elég meglepetéssel. S ha kicsit túlnézek a nyilvánvalón, akkor ez a könyv a közösségről és emberi sorsokról is szólt, mert minden szereplőjének megvan a maga története.
   Szerethető történet, mely olvasás közben az érzelmek egész skáláját kiváltja. Egy nagyon is valós élethelyzetet mutat be, mert bár ez egy kitalált történet, a világon egyre több helyi könyvtárat zárnak be pénzhiány és/vagy személyes érdekek miatt. Egészen jól el lehet merülni ebben a vidéki világban, s érzékenyebb olvasóknál szem nem marad szárazon. De ízlések és pofonok...





   Nyereményjátékunk természetesen a témához kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy könyvtár rövid leírását találjátok, a feladatotok az, hogy kitaláljátok melyik neves intézményre gondoltunk, és a választ beírjátok a Rafflecopter megfelelő dobozába.

   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz



   I.e. 3. században alapította I. Ptolemaiosz fáraó. Egyesek szerint a világ első könyvtára, de az biztos, hogy az ókori könyvtárak közül a legnagyobb. A “múzsák”csarnoka” néven is szokták emlegetni.



a Rafflecopter giveaway




12.05 - Betonka szerint a világ…

12.07 - Csak olvass!

12.09 - Kelly és Lupi olvas