2021. december 20., hétfő

Veronica Henry – Karácsony vidéken



 
   Töltsd ezt a karácsonyt az angol vidéken, ezzel a felemelő történettel!
   Házi forralt bor, gőzölgő gümölcsös piték, igazi ünnepi hangulat… Miközben a karácsonyi ebédet tervezi a szerettei számára, Lucy Liddiard nem sejti, miféle dráma fog lejátszódni a sült pulyka mellett. Azt ugyan tudja, hogy az egykor szebb napokat látott családi vállalkozás, a Honeycote-i Sörfőzde évről évre egyre rosszabbul teljesít. Azzal is tisztában van, hogy a férje, Mickey minden nőnek teszi a szépet. Ám alaposan meglepődik, amikor rájön, hogy a karácsonyi ajándékok átadása mellett sokéves titkokra és hazugságokra is fény derül a fa alatt. Vajon sikerül megoldania a családi problémákat, vagy ebben az évben elmarad a felhőtlen ünneplés?



   General Press, 2021
   Eredeti cím: A Country Christmas, 2017




   Karácsony előtt mi sem természetesebb, mint egy karácsonyról szóló könyvről írni, sőt ajánlani a nagyérdemű olvasótábor figyelmébe.
   Ha jól számolom, akkor ez Veronica Henry ötödik magyar nyelven megjelent regénye, valamennyit olvastam, mert kedvelem a szerző írásait, tehát kétség nem fért hozzá, hogy én ezt a könyvet is akarom.
   Tisztázzuk indulásból: ez nem egy csilivili, méztől csöpögő karácsonyi történet, ahol mindenkiből üvölt a Hallmark Channel-féle boldogság, és az a fajta mesterséges ünnepi hangulat, amitől az ember lánya viszketegséget kap. Ez annál több, mert egy nagyon is életszagú történet, melyről fenntartások nélkül elhiszem, hogy megtörténhetett volna, ha épp nem szerzői szülemény.
   A történet természetesen az Egyesült Királyságban játszódik, hiszen a szerző angol, és könnyebb hazai pályán mozogni. S azt is el kell mondanom, hogy ez Henry legelső írása, ami eredetileg három külön történetként (Honeycote, Making Hay, A Family Affair) jelent meg Honeycote sorozat címen valamikor 2002-ben, majd 2017-ben a háromból egy könyv lett. Ennek a magyar frodítása a Karácsony Vidéken.

   Ez egy sokszereplős történet, mely három család két generációjának – szülők és gyermekeik – aktuális problémáit mutatja be. Mindazt, ami a látszat mögött van. Mert ez a három család, melynek látszólag abszolút semmi köze nincs egymáshoz, a felszín alatt nagyon is kapcsolatban áll, s ezek a bonyolult kötelékek a történet végére mindenki számára érthetőek és világosak lesznek.
   A középpontban a generációk óta Honeycote-ban élő Liddiard család áll, akik kézműves sörfőzéséből élnek. Több pubjuk is van a környéken, ahol a terméket árulják, és a valamikor jól menő vállalkozás most a csőd szélén áll Mickey, a családfő hibájából, akinek szeretője van és mellette még alkoholista is. Lucy, a felesége, pedig az a fajta nő, aki a homokba dugja a fejét, mert amiről nem tud, az nem fáj neki, tehát fogalma sincs arról, hogy mi történik a családi vállalkozással, vagy családi életükben. Mint ahogy azt sem tudja, hogy a galériatulajdonos sógora nagyon sok éve a barátinál sokkal intenzívebb érzelmeket táplál iránta. James annyira belelovalta magát ebbe a lehetetlen szerelembe, hogy az bár az obszesszívitás határait feszegeti, miközben nem veszi észre azt, ami az orra előtt van, azaz, hogy megrögzött feminista barátnőjének ketyeg a biológiai órája, és ez gyökeres változásokat idéz elő a nő jövőről alkotott képében.

   Karácsony közeledik, Lucy elmerül a készülődésbe, közeledik a karácsonyi szünet a bentlakásos iskolában, ahová lányai járnak, és pluszban hazaviszi a gazdag családból származó, elhanyagolt Mandyt is, akinek szülei épp válnak, anyja megpattant szeretőjével, apja pedig üzleti úton van. S hogy a dolgok még jobban bonyolódjanak, Kay, Mickey szeretője, rájön, hogy sokévi házasság után terhes. A kérdés most már csak az, hogy kitől? Említettem, hogy Kay férjezett és egy nála jóval idősebb vállalkozó trófeafelesége?  Habnak a tortán a bank is rászáll a Liddiardok vállalkozására, ultimátumot adva a család fejének, hogy kapja már össze magát, másképp lehúzhatja a rolót.

   Attól függetlenül, hogy ilyen-olyan közösségi fórumokon mit írnak róla, nekem ez a történet tetszett. Sőt, az újraolvasós kategóriába tartozik. Van benne kellő mennyiségű bonyodalom, mellőzi azt a fajta csatakos erotikát, amivel a mostanság megjelenő könyvek nagy része dugig tele van, de ez nem jelenti azt, hogy a történet teljesen erotikától mentes lenne. Mert nem az, csak árnyaltabban, diszkrétebben kezeli, anatómiai-fiziológiai részleteség nélkül.
   És igen, lesz boldog végkifejlet, csak ameddig oda eljutunk, mindhárom családnak meg kell járnia a poklot, s nem csak nekik, hiszen a történésekből adódó döntéseik rengeteg ember életére kihatással lehetnek, és számtalan kellemetlen helyzetet teremtenek.
   Mint már jeleztem, nekem ez a történet bejött, s ajánlom azoknak, akik mást is akarnak olvasni, mint a sablonos, rosszfiús és csatakosan erotikus történetek, melyekkel tele a könyvpiac (kiadójukat nem fogom megnevezni). Ez határozottan az a könyv, amivel jó bekuckózni.


A szerző nevéhez kapcsolódó bejegyzések