2020. július 18., szombat

Michele Gazo – Lorenzo il Magnifico 2 – Firenze végveszélyben


A Mediciek hatalma 2


A Könyvmolyképző jóvoltából hazánkban is megjelent Michele Gazo regénye, A Mediciek hatalma második kötete. Ennek örömére a Blogturné Klub három bloggere bemutatja a Lorenzo de' Medici és családja életét prezentáló, ármánykodással, tiltott szerelemmel és összeesküvésekkel teli regény folytatását, mely alapján TV sorozat is készült Daniel Sharman és Sean Bean főszereplésével. Tartsatok velünk, ismerjétek meg Firenze történelmét és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott könyv egy példányát. 



Öldöklő harcok a pompás városban!
A Medici és a Pazzi család háborúja folytatódik.
A tét: Firenze jövője, amelyet Lorenzo igencsak másképpen képzel el, mint Jacopo de’ Pazzi.
Jacopo és támogatói megszállottan gyűlölik a Medici családot és mindazt, amit képviselnek, és nem rettennek vissza a legsúlyosabb bűntől sem: gyilkosságra szövetkeznek. Lorenzónak és Giulianónak meg kell halnia, méghozzá ugyanazon a napon, helyen és órában!
Az összeesküvésbe belekeverednek a pápai udvar hatalmasságai, sőt, maga a pápa is.
Lorenzo felesége, Clarice merész utazásra vállalkozik,
Lucrezia, az „örök szerelem” pedig sorsdöntő tettre szánja el magát.
Giuliano élete is fenekestül felfordul, egy tragédia után nem találja a helyét, teste-lelke romokban hever, s mikor végre úgy érzi, megtalálta a neki rendeltetett utat, Firenzében elszabadul a pokol.
A regény alapján forgatták a nagy sikerű tévésorozat második évadát, ami világszerte rajongók millióit vonzza a képernyők elé.
Repülj vissza az időben a csodás Firenzébe!


Könyvmolyképző, 2020
Eredeti cím: Lorenzo il Magnifico, 2018
Megrendelhető                Beleolvasó 




"– Azon a napon, amikor a művészet és a tudomány lesz az ember egyedüli vágya, a világ megleli a helyes utat, és a politika végre az intrikákkal és a problémákkal együtt háttérbe szorulhat."

Nem könnyű erről a könyvről úgy írni, hogy az ember lánya ne spoilerezze szét az egész történetet, mert tulajdonképpen csupán néhány szóban el lehet mondani miről is szól: a 15. századi Firenzéről, hatalmi harcokról, szerelemről és művészetről.
A történet első része szintén a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában jelent meg 2019 végén, s annak idején azt hittem, hogy a két rész eredetiben is két külön könyvet jelent, de nem: Michele Gazo egyetlen könyvet írt a Mediciekről, legalábbis eddig a pillanatig. A történet ott folytatódik, ahol az előző rész abbahagyta, s ez a rész sokak számára ismerősnek tűnhet, hiszen ennek alapján készült a népszerű televíziós sorozat egy része is.
Michele Gazo könyve valós történelmi tényeken alapszik, szereplői valós történelmi személyiségek, melyek a 15. századi itáliai városállamokban éltek. A központban természetesen a Medici család áll, hiszen szerepük jelentős volt abban a korban, és támogatásuk nélkül ez a világ szegényebb lenne sok olyan művészeti alkotással, melyeket ma a világ híres múzeumaiban csodálhatunk meg. Aki Firenzében jár, ne hagyja ki a Mediciek mecénaturájának köszönhetően alapított Uffizi képtárat, de a Mediciek nélkül talán soha nem ismerhettünk volna meg olyan művészek alkotásait, mint Botticelli, Verocchio vagy Leonado da Vinci.
Gazo könyve egy olyan világba visz el, ahol tízéves kislányokat jegyeznek el húsz évvel idősebb urakkal, mert ez politikai szövetséget jelent, ahol a vallás és képviselői mélyen beleavatkoznak a politikába, hogy nagyobb hatalomra tegyenek szert és még több gazdasági előnyhöz jussanak.
Erre a korra Firenze két proeminens bankárcsaládjának harca jellemző, ami a haladó szellemű Mediciek és a konzervatív Pazzik között folyik. Míg a Medici család feje, Lorenzo a békés, diplomáciai megoldások híve és nagy művészetpártoló, addig a Pazzik és különösen hataloméhes családfőjük Jacopo, csellel, csalással és erőszakkal akarják megkaparintani az ellenőrzést Firenze felett, és lehetőség szerint kiírtani az egész Medici családot, annak ellenére, hogy a két családot házasság útján már rokoni szálak is összefűzik.
Külön figyelmet kap a történetben Botticelli művészete, különösen a Vénusz és Mars című festménye. Bár láttam már a festményt – s bárki rákereshet az interneten, ha még nem ismeri –, soha nem tudtam, hogy a modell Giuliano de Medici (Lorenzo testvére) és Simonetta Vespucci volt. És a kép keletkezése mögötti történetet sem ismertem, ugyanis ez egy be nem teljesült szerelem története több szempontból is. Továbbá azt sem tudtam, hogy a festmény két központi alakja közül az egyik Botticelli múzsája volt, másik pedig a szerelme.
Az első könyvhöz képest ez sokkal durvább, sokkal erőszakosabb volt történéseiben, hiszen Pazziék mindent bevetettek, hogy a Medici család helyzeti előnyét megsemmisítsék, és egy idő után a Medici család fejének is rá kell jönnie, hogy a Pazzikkal más módszerekkel kell bánni, mint a rá jellemző diplomácia.
Ez egy ínyenceknek való történet, betekintés az itáliai reneszánszba és a kor történéseibe. Azoknak ajánlom, akik kedvelik a történelmi regényeket. Nekem bejött.

A bejegyzésben szereplő fotók a Mediciek hatalma című tévésorozatból vannak



Kapcsolódó bejegyzés:




A név hatalom. Mostani játékunk során minden állomáson találtok egy állítást, mely alapján ki kell találnotok, melyik híres - a Medici családdal kapcsolatban álló - történelmi személyről szól. Ám a feladat ennyinél nem ér véget! Szókeresőnkben keressétek ki, melyik sor vagy oszlop rejti a teljes nevet, és írjátok be a betű- és számjeleket a Rafflecopter doboz megfelelő sorába. (Pl.: Leonardo da Vinci = 18.sor D-R)
Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


   A Pazzi család feje. Támogatóival megszállottan gyűlölik a Medici családot és mindazt, amit képviselnek, ennek okán nem rettennek vissza a legsúlyosabb bűntől sem: gyilkosságra szövetkeznek. 






07/18 Betonka szerint a világ…
07/24 Dreamworld