2018. október 24., szerda

Sally Thorne - Gyűlölök és szeretek

A Könyvmolyképző Kiadó őszi megjelenéseivel érkezik Sally Throne Gyűlölök és szeretek című könyve. A történetben két ellenséges kiadó összeolvadása miatt egy irodában dolgozó páros különös játékokkal teli mindennapjait ismerhetjük meg. Lucy és Josh a két ellentétes oldalon állnak, más értékeket képviselnek, és természetesen szívből gyűlölik egymást. Vagy mégsem? Nos, ha követitek a turnét, talán ez is kiderül, de annyit előre mindenképp leszögezhetünk, hogy a gyűlöletet bizony nem sok választja el a szerelemtől. Tartsatok velünk!



Nemezis (fn)
a) Ellenfél, rivális, akit képtelenség legyőzni
b) Valakinek a veszte
c) Joshua Templeman

Lucy Hutton és Joshua Templeman ki nem állhatják egymást. Nem csupán ellenszenvesek egymásnak. Nem épp hogy csak megtűrik egymást. Hanem gyűlölik a másikat. Az sem okoz nekik problémát, hogy ki is mutassák az érzéseiket egy sor rituális, passzív-agresszív játékon keresztül az irodában, ahol egy kiadó társigazgatóinak asszisztenseiként egymással szemben ülve dolgoznak. Lucy nem érti Joshua karót nyelt, ideges, aggályoskodó hozzáállását a munkához. Joshua pedig egyértelműen nem tudja hova tenni Lucy hóbortos ruháit, különcségét és túlzott derűlátását.
Most ugyanazért az előléptetésért versenyeznek, és elszánt küzdelmüket immár semmi sem fékezheti meg. Lucy nem hajlandó meghátrálni, annak ellenére sem, hogy legújabb játékuknak álmai munkája lehet az ára…
Ám pont amikor a köztük lévő feszültség a tetőpontjához közeledik, Lucy rájön, hogy talán nem is utálja a férfit. És talán a férfi sem utálja őt.
Vagy lehet, hogy ez is csak egy újabb játék?
Ismerd meg izgalmas szabályait!


Könyvmolyképző Kiadó, 2018
Eredeti cím: The Hating Game 2016
Megrendelhető               Beleolvasó:




“A szerelem és a gyűlölet ugyanannak a játéknak a része, és ebben a játékban muszáj nyernünk. Hogy miért? A szívünk és az egónk miatt.”

A Könyvmolyképző Kiadó elhozta nekünk az ausztrál Sally Thorne első és eddig egyetlen regényét, s szerény véleményem szerint ezt nagyon jól tette. Általában nem szokott az ilyesmi érdekelni, de most, a történet ismeretében valahogy nem vagyok kibékülve a cím fordításával, hiszen a két főhős végig ilyen-olyan nevű játékokat játszik egymással – jobban mondva egymás idegrendszerével. Tehát szívesebben vettem volna valamilyen, az eredeihez közelállóbb címet. És ami azt illeti a csomagolástól sem vagyok elájulva, de ezek jelentéktelen részletkérdések, hiszen a tartalom a fontos, nem a borító.
Sally Thorne története a könyvkiadás világába viszi el olvasóit, de ez teljesen mellékes, bármilyen más profilú cég is lehetett volna. A könyvkiadó csupán az a helyszín, ahol a két főhős a gazdasági válságnak és a könyvkiadás krízisének köszönhetően találkozik, ugyanis két kiadó egyesül, hogy a piacon maradhasson, két főhősünk pedig a két társigazgató jobbkeze. S hogy hol történik mindez? Angol nyelvterületen a világ bármely pontján megtörténhet, hiszen a szerző nem nevezi meg a helyet.
Tehát Lucy Hutton és Joshua Templeman osztozik az irodán és két különbözőbb embert nehezen lehet elképzelni. Lucy (Lucinda) aprócska, kedves, empatikus. Igyekszik jó kapcsolatot kialakítani munkatársaival és szereti azt hinni magától, hogy ő egy igenis kedvelhető személy. Vidékről származik, ahol szülei epertermesztéssel foglalkoznak, és elég gyakran honvágya van. Kicsit bohém, kicsit infantilis, mindig ugyanazt a Lángszóró nevű rúzst használja és huszonnyolc éves lététre figyelemre méltó és állandóan bővülő Hupikék Törpikék gyűjteménye van.
Ezzel szemben Joshua Templeman rideg, távolságtartó, egy fajta titkozatosság lengi körül és természetesen sok centivel magasodik Lucy fölé. Mindig tökéletes a megjelenése és már-már kényszeres pontossággal szervezi az életét. A legjobb példa erre az ingei váltakozása, hiszen pontosan lehet tudni melyik nap milyen színű inget fog viselni drága öltönyéhez. Családi háttere is más, mint a Lucyé, hiszen egy orvosdinasztiából származik s ő maga is kacérkodott az orvosi pálya gondolatával, hiszen az egyetemet kényes gyomra miatt hagyta ott az első év után.
Lucy Hutton és Joshua Templeman gyűlöli egymást és mindent megtesznek azért, hogy a másikat kellemetlen helyzetbe hozzák, sértegessék, fenyegessék, keresztbe tegyenek neki vagy akár gúnynevekkel illessék. Joshua, például, folyamatosan Minimuffinnak nevezi Lucyt, ami egyrészt célzás aprócska termetére, másrészt az eperfarmra, ahol felnőtt, csupán egy idő után elhagyta az “epres” előtagot a gúnynév elől. Kettejük ellenséges viszonya nem titok a cégben, hiszen mindketten többször kaptak figyelmeztetést a személyzeti osztálytól, és igazándiból mindenki azt lesi mikor és miért esnek megint egymás torkának. Ez pedig napi rendszerességgel előfordul.
Mindketten nagyon pontosak és hatékonyak a munkájukban, annak ellenére, hogy munkaidejük egy részét egymás bosszantása és az általuk kitalált gyerekes játékok töltik ki. A cégvezetés pedig meghírdeti az operatív igazgatói poziciót, melyre főnökeik támogatásával mindketten pályáznak, az indulatok pedig elszabadulnak… és irodán kívül is bonyolódni látszanak a dolgok.
A történetet Lucy meséli el egyes szám első személyben, tehát teljesen szubjektíven, az ő szemszögéből ismerjük meg úgy Joshua Templemant, mint a történéseket is. Senki világát nem fogja megrengetni ez az olvasmány, de érdemes belevágni, mert szórakoztatató, vicces jelenetekkel van tele és remek kikapcsolódást nyújt egészen a valószínűsíthető boldog végkifejletig. Olyan igazi chick-lit történet, melyet a szerző stílusa nagyon olvasmányossá tesz, és amelyből valamikor film is készül, bár azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mikor fog ez bekövetkezni.
Kedveltem, sőt, nagyon is, mert semmihez nem hasonlított az eddig olvasott könyvek közül, nem halmozódtak benne a klisék és a közhelyes megoldások, bár, ami azt illeti, a vége kicsit habos-babosra sikeredett. A szereplők pedig minden cívódásuk ellenére, vagy éppen ezért, nagyon szerethetőek voltak. Tehát kiváncsan várom a szerző következő könyvét, mely angol nyelvű megjelenése 2019-ben várható
Mindenkinek ajánlom, akinek épp egy könnyű, szórakoztató történetre van szüksége, mert az a fajta könyv, amit a vége után szívesen továbbolvasnál... de természetesen ízlések és pofonok…






A könyv főszereplői egy könyvkiadóban dolgoznak, így a játék során is hasonló vizekre evezünk. Minden állomáson egy olyan könyv fülszövegrészletét találjátok, amelynek valamelyik szereplője szintén kiadóban dolgozik. A dolgotok mindössze annyi, hogy beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába a könyv szerzőjét és címét.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Szerelem Balin, romantika Rióban, szex egy kolostorban, randik, szakítások-békülések, egy válás, a barátság ereje, kis és nagy szerelmek, és az örök kérdés: hol az igazi boldogság?









10.20. Deszy könyvajánlója
10.24. Betonka szerint a világ…
10.28. Kristina blogja
10.30. Könyvvilág