2017. június 6., kedd

Ali McNamara - Notting Hillből szeretettel


Actually 1


Scarlett imádja a filmeket. Vajon jegyesét, az érzékeny Davidet is szereti ennyire? Ideje lenne eldöntenie, hiszen a nagyszabású esküvő már a küszöbön áll.
Amikor Scarlett lehetőséget kap, hogy egyik kedvenc filmje forgatásának a színhelyén, Notting Hillben vigyázzon egy házra, azonnal lecsap a felkínált ajánlatra. De az élet a filmvásznon kívül is elég meglepetést tartogat számára, főleg az új szomszéd beköltözésével. Sean szörnyen idegesítő és szörnyen jóképű…
Scarlett hamarosan saját külön bejáratú romantikus komédiájának női főszerepében találja magát…de melyik férfihős nyeri el végül a szívét?

Ulpius-ház, 2014, 2013
Eredeti mű: Ali McNamara – From Notting Hill With Love… Actually, 2010


“– Az még nem baj, hogy van egy hobbim, ugye? 
– Nem, egészen addig, amíg nem befolyásolja a hétköznapi életedet. Az a helyzet, Scarlett, hogy nem lehet úgy élni, mintha állandóan egy film szereplői lennénk.”
(Ali McNamara – Notting Hillből szeretettel)

 Az Actually trilógia első része – Actually, mint Love Actually, a film, ami magyar nyelven Igazából szerelem címmel futott. És azért filmcím, mert minden, ami ebben a könyvben történik filmekhez van viszonyítva. Nem viccelek sem én, sem a fülszöveg. Magyarul semmilyen trilógiához nem sorolták, mintha már alapból tudni lehetett volna, hogy ennek folytatása nem lesz a magyar olvasótábor számára.
Gondolom, aki el akarta olvasni ezt a könyvet már rég megtette, hiszen nem mostanában jelent meg, hanem még a boldog Ulpius-os békeidőkben, s hol van most a kiadó, ne részletezzük. Én sem mostanában olvastam, hanem még a télen, s azért jutott eszembe, mert ugye jön a nyár, strand, szabadságolások és ilyenkor az ember lánya hajlamos a szórakoztató irodalom még annál is könnyebb fajtájának hódolni, még akkor is, ha különben nem szokta megtenni.
Hideget-meleget egyaránt kapott a könyv, ahogy ez szokott lenni. Ha javíthatatlan, álmodozó romantikus vagy és képben vagy a műfaj összes filmjével (Bridget Jones-történetek, Notting Hillből szeretettel, Négy esküvő és egy temetés, és ehhez hasonlóak), akkor ez a neked való könyv. Engem egy idő után nagyon idegesített Scarlett, a hősnő, és a tény, hogy minden helyzetben egy filmjelenetet látott-keresett, valamint az is, hogy ezt a genetika számlájára írták, hiszen anyja volt a menthetetlen filmimádó.
Természetesen a sok-sok filmes helyzet mellett van egy történet is, de az szinte elenyésző. Scarlett (mint az O’Hara az Elfújta a szélből) pont ugyanolyan, mint minden, korabeli ifjú hölgy, a hobbija kivételével. Ugyanúgy családja van, családi problémái vannak, barátai és vőlegénye van, s később szerelme is, mint bárki másnak. De ő fanatikusan szereti a romantikus vígjátékokat és ez elvezet a nyűgömhöz:
…Csak az a rengeteg film ne lett volna… Eleinte még elmegy, de egy idő után terhessé, sőt zavaróvá válik. De ha el tudsz ettől vonatkoztatni, akkor egy kedves kis chick lit történet kerekedik ki belőle, csipetnyi humorral és némi könnyfakasztással is.
Lényegében a történet egy klisé-gyűjtemény, tehát nem is igazán eredeti és felemelő. Senki világát meg nem fogja rengetni, maximum szórakoztatni fogja azokat, akik minden sejtjükkel éheznek a habos-babos romantikára és a nagyon kiszámítható, boldog végkifejletre. Személy szerint én nem sírom vizesre a párnámat, hogy a folytatásaival nem találkozom magyar nyelven (egyelőre szó szincs róla sehol), angolul pedig gyorsan felejtsük el. De természetesen az ízlések és a pofonok… és a strandon azért elő lehet kapni…


A sorozat további, angol nyevű részei:


2. From Notting Hill to New York... Actually

3. From Notting Hill with Four Weddings... Actually