2023. augusztus 31., csütörtök

Monica McCarty – A Szikla   A Felföld rettegett fiai 11


   A General Press Kiadó jelentette meg Monica McCarty A Felföld rettegett fiai sorozatának tizenegyedik részét A Szikla címmel. Tartsatok velünk a regény blogturnéján, ismerkedjetek meg a falakat és magasságokat legyőző Thomas és a szépséges Elizabeth szerelmének történetével. A játékunk során meg is nyerhetitek a regényt a Kiadó felajánlásában.
   Amikor először megpillantotta Elizabeth Douglast, Thomas MacGowan azt hitte, hogy egy hercegnőt lát. A várkovács fia számára Douglas hatalmas urának lánya akár annak is tűnhet. A közöttük feszülő társadalmi szakadék ellenére azonban elválaszthatatlan barátokká válnak, amíg Thom rá nem ébred, hogy a lány sosem fog lehetséges kérőként tekinteni rá, és csatlakozik Edward Bruce seregéhez, hogy a saját szerencséjének a kovácsa legyen.
   Elizabeth magába roskad. Sosem akarta megbántani Thomot, de az egyetlen esélye a biztonságra, ha jó házasságot köt. Amikor az angolok elrabolják, és egy megközelíthetetlen várbörtönbe zárják az öccsét, egyedül egykori barátjához fordulhat, aki bármilyen sziklát képes megmászni.
   Bár Thom világossá tette, hogy soha többé nem akarja látni a lányt, valóban ellen tud állni a gyönyörű nő csábításának, aki egész életében megdobogtatta a szívét? És meddig tagadhatja Elizabeth, hogy mindig is Thom volt számára a lovag a fénylő páncélban?Kiadó: General Press, 2023
Eredeti cím: The Rock, 2015

   “… ha nagy leszek, hozzád megyek feleségül.”


   Tizenegyedik részéhez ért Monica McCarty skót harcosokról szóló sorozata, s ez nem semmi, hiszen manapság örülhetünk, ha egy trilógia valamennyi kötetét kiadják magyar nyelven. Részemről emelem kalapom a Kiadó előtt, amiért következetesen évről évre megjelentetett egy részt.
   A sorozat tizenkét részből és néhány kiegészítő történetből áll – tudjátok, azok a bizonyos „felesek” –, s sanszos, hogy az utolsó könyvet is elolvassuk majd magyar nyelven (feltételezhetően jövőre). Ami a kiegészítő történeteket illeti, erősen kétlem, hogy azokhoz is szerencsénk lesz, de részemről ez rendben is van, mivel nem szeretem az ilyen nyúlfarknyi szösszenéseket.
   Bár egy sorozat része, símán érthető és élvezhető önálló történetként, hiszen az előző könyvekkel csupán az elit harcosok és a skót függetlenségi háború a közös. Az amelyik a 14. században történik, nem amit az Outlanderből ismerünk (már aki!).

   S akkor beszéljünk magáról a történetről, ami egy nagyon szerethető szerelmi történet, a szerzőtől már megszokott harci jelenetekkel tarkítva – elvégre háború van, vagy mi a szösz? Az a fajta szerelmi történet, ami gyermekkorban kezdődik barátsággal és egy ígérettel, s majd felnőtt korban teljesedik ki, bár ez esetben nem könnyen. S nem a sablonos gazdag fiú-szegény lány kombó, hanem a kovács fia és a helyi gróf lánya/testvére áll a középpontban, egy olyan korszakban, amikor az elit házassága nem szerelemről szól, hanem szövetségekről, előnyökről, politikáról.
   A történet főhősei Thom, a kovács fia, és Lady Elizabeth (Ella), a helyi hatalamasság lánya, s barátságuk kitart, míg közbe nem szól a háború, meg egy ambíciózus testvér, aki nem nézi jó szemmel a bimbózó szerelmet. Bár Thomnak ki van jelölve az életútja – kovács lesz, mint apja –, ő sokkal többre vágyik. Lovag szeretne lenni, fel akar emelkedni, hogy rangban közelebb kerülhessen ahhoz a lányhoz, akit évek óta szeret. Csakhogy a hosszú távollét után egy teljesen más Lady Elizabeth tér vissza. Egy olyan lány, aki tudja a kötelességét (előnyös, politikai szövetséget hozó házasságot kötni egy olyan emberrel, akit a bátyja jelöl ki), s a kovács fia szóba sem jöhet, mint potenciális kérő. De ez nem jelenti azt, hogy nem várja el, hogy a fiatalember továbbra is körbeugrálja, lesse kivánságait, egyszóval a lábtörlője legyen. Nem szerettem Lady Elizabeth-t mint karaktert, mert egy sznob, beképzelt liba volt (finoman fogalmaztam!)

   S hol jönnek be a képbe a korábbi könyvekből megismert elit-harcosok? Nos, Thomnak van egy ritka képessége: oda is fel tud mászni, ahol a madár sem jár, elvégre gyerekkora óta gyakorolja. Ezt a képességét pedig többször is bebizonyítja a történet során. Így lesz belőle a Szikla, s a skót „válogatott” legújabb tagja.
   Ez egy nagyon szerethető történet, melyben kellő mennyiségben keveredik a romantika, a harcok adta „akció” és az erotika, bár a hősnőt rendesen meg tudtam volna rúgdosni, hátha helyére zökken az agya. Ennek ellenére nem tudok elmenni néhány olyan dolog mellett, ami számomra zavaró volt. S kezdeném a borítóval: a rajta szereplő nyápic piperkőc nyomokban sem hasonlít ahhoz a férfihoz, akit a szerző leírt. A másik dolog az, hogy a magyar szövegben szerepelnek olyan szavak, kifejezések, melyeknek (szerintem) nem lenne helyük egy 14. században játszódó történetben. Például a „szia”. Vagy a kockacukor, amikor az valamikor a múlt század elején jelent meg, és akkor, amikor ez a történet játszódik még a cukor is nagyon kezdetleges formában volt jelen és csakis jobb helyeken. S ugyanez mondható el a „sanzon”-ról. A sanzon egy specifikusan francia találmány, s bár elképzelhető, hogy a történetben az illető kisasszony a francia „chanson” szót használja, hiszen franciaországi élményéről beszél. Ennek a jelentése dal és köze sincs ahhoz, amit mi, most, sanzonnak ismerünk.

   De ettől függetlenül én élveztem a történetet, különösen azért, mert ez a ”skót szuperpasi” nem is annyira tökéletes. Amellett, hogy egy számára elérhetetlen nő után ácsingózik, van neki egy (nagyon) gyenge pontja, amely számos mulatságos jelenetet eredményezett – nem lövöm le a poént!
   Igen, természetesen kipipálhatjuk a boldog végkifejletet, s meglehetősen szórakoztató, izgalmas és bonyolult volt az odavezető út – bár a hősnőt a végére sem sikerült megszeretnem. Szóval jöhet a sorozat utolsó része is, de ízlések és pofonok...A sorozat néhány korábbi részéről olvashatsz itt:
   Anagramma játék következik, a sorozat korábbi részeinek főszereplőit kell összeraknotok a betűmixekből, amit az állomásokon mutatunk. A feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter doboz megfelelő sorába beírjátok a helyes nevet.

   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.CAMELIA NONEa Rafflecopter giveaway

08.27 Kelly és Lupi olvas

08.31. Betonka szerint a világ… 

09.04 Dreamworld