2023. augusztus 3., csütörtök

Abbi Waxman – Felnőttképző



   Abbi Waxman harmadik magyarul megjelent regényének főszereplője rendkívül peches időszakot él át! Ám miután Laura Costelló Nina Hill könyvesboltjába menekül a zivatar elől, a legnagyobb meglepetésére igaz barátokra talál az ott megismert különcökben, akik segítenek újra sínre tenni az életét.
   Tartsatok bloggereinkkel legújabb blogturnénkon, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen egy szerencsés olvasónk a kiadónak hála megnyeri a Felnőttképzőt!




   Laura Costellónak meglehetősen rossz napja van. Most bontotta fel az eljegyzését a gimis szerelmével, a szülei nem értik meg, a bérelt lakása leégett, és mindennek tetejébe még bőrig is ázott a Los Angelesben évezredenként egyszer előforduló zivatarban. Nemhogy száraz, de semmilyen ruhája sincsen. Beszalad hát az első helyre, amit menedéket keresve talál. Ez pedig nem más, mint a könyvmoly Nina Hill boltja – és itt, a regények között Laura nem csupán rokon lelkekre, hanem segítőkész barátokra is talál.
   A különc Polly, a felesleges tényeket habzsoló Nina és a hihetetlenül jóképű Bob a segítségére siet – ki-ki a maga őrült, szeleburdi vagy éppen visszahúzódó módján. Laurának pedig pont erre van szüksége ahhoz, hogy valahogy újra összerakja az életét, és számtalan vicces, mégis embert próbáló kalandon át választ találjon arra a legnehezebb kérdésre, hogy mi is akar lenni, ha nagy lesz.




General Press, 2023
Eredeti cím: Adult Assembly Required, 2022





   Abbi Waxman nevével 2017-ben találkoztam először, amikor első magyar nyelven is kiadott könyve, az Új örömök kertje. Az akkori kiadója valamiért nem tartotta érdekesnek folytatni írásai kiadását, így legközelebb tavaly került fel ismét a radaromra, mikor a General Press Kiadó megjelentette Egy könyvmoly élete címmel egy másik írását. Idén pedig itt egy újabb Abbi Waxman könyv, s remélem a Kiadó megtartja a szokását, mert én kedvelem az írásait.
   Ez egy abszolút önálló történet, de... Igen, van egy de, mert Waxman korábbi írásainak ismeretében több kapcsolódási pontot is felfedeztem. Például a közösségi kert fogalmát, meg egyáltalán a kertészkedést, ami központi helyet foglal el az Új örömök kertjében. Vagy azt, hogy az Egy könyvmoly élete szereplői ebben a történetben is megjelennek mellékszereplőként. Nem mondanám, hogy kötelezően ismerni kell a korábban megjelent írásait ahhoz, hogy ezt a történetet élvezni lehessen, de nekem határozottan jót tett, hogy indulásból tudtam ki kicsoda a mellékszereplők egy részéről.

   Annak ellenére, hogy ez egy könnyed, nyári olvasmány, olyan „nőcis limonádé”, ahogy a sznobok mondanák, ez a történet annyi mindenről szól, s ugyanakkor elgondolkodtat is. Mert, ugye, itt van első sorban az emberség. Nem sokan ugranának segíteni egy idegennek, aki bőrig ázva, csatakosan beesik egy könyvesboltba, Hiszen a történet nősnőjével pontosan ez történik: szakadó esőben, bőrig ázva beesik Nina könyvesboltjába, s semmije nincs azon kívül, ami rajta van, mert bérelt lakása kiégett. És segítséget kap. A különc Polly – aki mellesleg egy csodálatos karakter, s a könyv végére kiderül, hogy sokkal több ő annál – szállást szerez neki abban a villában, ahol többetmagával lakik, s aminek a tulajdonosa nemcsak érdekes karakter, hanem nagyon merész is, hiszen hatalmas házának szobáit (és csodálatos kertjét) minimális lakbérért bocsájtja bérlői rendelkezésére, igazi otthonos hangulatot teremtve.

   Mesélnék egy kicsit a történet hősnőjéről is, akire igazán ráfér az újrakezdés. New York-i otthonát hátrahagyva költözött Los Angelesbe, hogy fizioterapeutának tanuljon. Egy olyan családot hagyott hátra, ahol a szülők és testvérei is egyetemi professzorok – sőt, volt vőlegénye is –, s természetesen ezt az akadémiai pályát szánták volna neki is. Laura egy súlyos autóbaleset után döntött úgy, hogy kézbe veszi az életét és nem azon az úton halad, amit szülei kijelöltek. Tele van bizonytalansággal, frusztrációval, önbizalomhiánnyal. S szerintem pont erre házra, erre a közösségre volt szüksége, hogy tovább tudjon lépni, hiszen új barátokra tett szert, akik mindenben mellette állnak, Nina bevonja a kvízes csapatába (akik olvasták az Egy könyvmoly életét, azok tudják miről beszélek), és ismét rátalál a szerelem a sármos kertész, Bob személyében.

   S hogy növelje a történet cukiság faktorát, természetesen háziállatok s tartoznak a villához: egy szabad szellemű macska (a macskák egyébként mind szabad szellemek) és két kutya, mert „A kutyák mindig jobbá teszik az életet.”
   Nagyon szerethető – és szórakoztató – történet volt emberségről, barátságról, szerelemről, újrakezdésről, a közösség gyógyító erejéről. Én kedveltem, s remélem a jövőben is megjelennek Waxman könyvei magyar nyelven. De ízlések és pofonok...



A szerző nevéhez kapcsolódik:









   A General Press kiadó sok szórakoztató chick littel kedveskedik az olvasóinak, és most azokra szeretnénk felhívni a figyelmeteket. Minden állomáson találtok egy vagy több nevet, melyek a korábban megjelent romantikusok szereplőié, és a ti feladatotok, hogy kitaláljátok a könyvek címét!

   Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.



Megan Taylor


a Rafflecopter giveaway


[Blogturné Klub]
08.01 - Pandalány olvas
08.03 - Betonka szerint a világ…
08.05 - Olvasónapló
08.07 - Kelly és Lupi olvas
08.09 - Könyv és más
08.11 - KönyvParfé
08.13 - Hagyjatok! Olvasok!