2020. augusztus 21., péntek

Melinda Metz – Cirmos-hadművelet


Mac 1


Melinda Metz Cirmos hadművelet című könyvben a szerelem mancsokon érkezik. Vajon egy cica tudhatja, hogy mire van szüksége az embernek? Tartsatok bloggereinkkel és ismerjétek meg ezt a kedves romantikus történetet. 





A szerelem mancsokon érkezik
Jamie Snyder harmincnégy éves és szingli. És kit érdekel, ha az? Szentül elhatározta, hogy az idei "Az Én Évem" lesz a számára. Annyiféle év volt már az életében - volt a "Csak Magával Törődő Pasi Éve", az "Elfelejtettem Említeni, Hogy Nős Vagyok Pasi Éve", a "Levakarhatatlanul Tapadós Pasi Éve", a "Nem Tudok Elköteleződni Pasi Éve". "Az Én Évem"-ben nem lesz semmiféle pasi - kizárólag egy cuki cirmos cica, MacGyver. Akinek viszont van egy nem annyira cuki szokása: szeret lopkodni. Jamie-nek mégis tökéletesen elég az ő társasága.
Csakhogy a macskájának más tervei vannak... Ő tudja, hogy a gazdája magányos. Mert érzi. És mindent megtesz - vagyis mindent összelopkod -, ha azzal segíthet Jamie-nek összebarátkozni a kedves szomszéd pasival. Még akkor is, ha annak kutyája van. És esze ágában sincs randizni.
Egy cica pedig úgysem tudhatja, kinek mi kell. Vagy mégis?


General Press, 2020
Eredeti cím: Talk to the Paw, 2018




Húztam az orrom, amikor felmerült ennek a turnénak a lehetősége, mert már van egy macskás élményem egy másik kiadó tavaly megjelent könyvével, amit ugye agyonreklámoztak, s a végén kiderült, hogy az számomra sem cuki, sem vicces, hanem inkább bugyuta volt. De gondoltam egy merészet, szeretem a macskákat (meg a kutyákat, és minden mást, ami nem az ízeltlábúak vagy csúszómászók családjába tartozik), jöjjön a macskusz. S nem bántam meg.
Mi várható ettől a történettől? Első sorban könnyed szórakozás. Olyan nyári napra, strandra, utazáshoz való könnyű kis limonádé, némi romantikával fűszerezve, plusz egy kleptomániás macska, aki jóhiszeműen lopkod össze ezt-azt, azért, hogy a környzetében élő emberek gondjait – többnyire magányukat – némiképp megoldja. A tolvaj macska ötlete nem is olyan futurisztikus, hisz számos videót lehet az interneten látni, amint a bolhazsákok begyűjtenek számukra tetszetős dolgokat. A különbség az, hogy ez a macska azért teszi, hogy mások életét jobbá tegye. S azt is tudja minden macskatartó, hogy nem ő idomítja a macskáját, hanem a macska a gazdit, követelőzőek, rakoncátlanok, és bizony bosszúállóak is tudnak lenni. Sőt! Szeretgetni is csak akkor lehet őket, mikor úri kedvük úgy diktálja. Aki macskát tart, annak egy igazi egyéniséggel van dolga.
A könyv főhőse magától értetődően MacGyver (a későbbiekben Mac), a cirmos, ő húzza a szálakat, keveri a dolgokat – természtesen jóhiszeműen, bár akciói nem mindig sülnek el úgy, ahogy tervezi, de ezért igazán nem lehet hibáztatni. S nyilván emberszbású szereplői is vannak a történetnek, mindjárt egy egész lakóparknyi. Mert ebbe a fura lakóparkba költözik MacGyver és gazdája, Jamie. S azért fura ez a lakópark, mert pontosan olyan, mint a neve: Meseudvar, a házak mintha egy-egy meséből származnának, de hát ez Los Angeles, ahol a különcködés olyan természetes, mint a levegővétel.
Ebben a fura lakóparkban laknak Defranciscóék, Jamie közvetlen szomszédai, akik mindenkit kávéval traktálnak és versenyre kelnek Helennel, a másik szomszéddal, a keritősdiben, ami kedvenc elfoglaltságuk. Itt él a kiöregdett színész, aki valamikor egy detektívsorozat főhőse volt, s ettől feljogosítva érzi magát, hogy nyomozásba kezdjen, mikor MacGyver elkezdi áldásos tevékenységét. Vagy Gina, a filmes díszletberendező, aki már szeptember közepén karácsonyi díszbe öltözteti házát, csak mert odavan az ünnepért. Vagy a rém elfoglalt és túlhajszolt szüleik által elhanyagolt és magányos gyermekek, és sokan mások. Eredeti figurák, ilyen-olyan gondokkal, szerethetőek, vagy éppenséggel idegsítőek, de van egy közös vonásuk: törődnek egymással, ami azt jelenti, hogy szeretik beleütni orrukat mások dolgába. S természetesen itt lakik David is, az özvegy cukrász-pék, akit barátja nagyon szívesen visszadobna a randipiacra, s akit Mac kinéz jól idomított gazdijának, mert minkettőjükből süt a magány orrfacsaró szaga.
A páros szerethető. Mindkettjüknek megvan a maga baja, az árnyék a múltból, ami miatt most egyedül élnek. David elvesztette imádott feleségét, s minden ritkán előforduló randija kudarcba torkollik, mert volt feleségéről kezd beszélni, vagy hozzá hasonlítja randipartnerét. Jamie viszont kicsit elveszett figura. Harmincnégy évesen már jónéhány kapcsolaton túl van, olyan férfiakkal, akik valamilyen formában kihasználták, majd közbeszólt anyja betegsége is. S tulajonképpen nem is tudja, hogy mit akar az élettől. Ezért határoz úgy anyja halála után, hogy felmond munkahelyén és örökségéből egy évig a Meseudvarban él. Ez az ő éve lesz, hogy kitalálja mit kezdjen az életével. Csakhogy macskájának más tervei vannak, s csalhatatlan szimatával terelgeti egymás felé azokat az embereket, akikről úgy gondolja, hogy szükségük van egymásra.
Engem mindig szórakoztat, ha egy talpraesett háziállat túljár a gazája eszén, MacGyver pedig mesteri fokon űzi ezt, miközben össze-vissza lopkod a Meseudvar házaiból, és egymás fele terelgeti Jamiet és Davidet. Ami nem is olyan könnyű, mert egyrészt a párnak nincs meg az a kifinomult szaglása, mint a macskának, másrészt Davidnek kutyája is van... a Tökfej, ahogy Mac emlegeti, és aki természetesen nyomába sem érhet a fürge macskának. Semmilyen szempontból, mert azért mégiscsak egy kutya, tehát Mac értékrendjében valahol a tápláléklánc alján helyezkedik el..
Kicsit fura volt, hogy Mac annyi mindent át tudott hurcolni egyik házból a másikba, mert azért voltak olyan tárgyak is, melyekhez egy macska túl kevés és túl kicsi – például egy napló –, s ezt a macskatartók pontosan tudják is, de kicsire nem adunk. A macska nagyon találékony volt és egyszerűen imádnivaló.
Ez a történet senki világát megrengetni nem fogja, de nyugisan be lehet kuckózni vele és jókat lehet vigyorogni. Természetesen lesz bolog végkifejlet, hiszen ezért dolgozik Mac, s aki megszerette a kis zsiványt, az máris elkezdhet reménykedni, hogy majd jön a folytatás is, mert MacGyver nem adja fel ilyen könnyen, s amíg egy magányos ember van a környéken, addig neki dolga van. Macskásoknak – de nem csak – kötelező olvasmány! Én jól szórakoztam.

A bejegyzésben lévő fotókon (egy kivételével) barátaim, ismerőseim házikedvencei szerepelnek. Köszönet Katalinnak, Ashleynek, Zsuzskának és édesanyjának, Zsuzsanna asszonynak, hogy megoszthattam.






MacGyver egy igazán cuki, cirmos cica, de van egy kellemetlen szokása: szeret lopkodni. Tudja, hogy a gazdája magányos, ezért mindent megtesz - vagyis mindent összelopkod -, hogy segítsen Jamie-nek összebarátkozni a kedves szomszéd pasival. 
Minden bejegyzésben találtok elrejtve egy képet, amin egy olyan tárgy szerepel, amit a macska tulajdonított el másoktól. Nincs más dolgotok, mint  a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi van az elrejtett képen. 
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.









08.21.: Betonka szerint a világ...
08.23.: Csak olvass!
08.25.: Könyvvilág