2019. december 6., péntek

Sarah Addison Allen – Az első fagy



   Waverley család 2



Sarah Addison Allen úgy döntött, hogy visszakalauzol bennünket az Észak-Karolina állambeli Bascomba, a Waverley család szülővárosába egy újabb történet erejéig! A Waverley család nőtagjaiban az első fagy megérkezése előtt mindig van valami megmagyarázhatatlan feszültség: ilyenkor hibát hibára halmoznak, rossz döntéseket hoznak, eljár a szájuk. Hogy megtudjátok, hogy birkózik meg Claire, Sydney és Sydney kislánya, Bay a rájuk váró kihívásokkal, tartsatok bloggereinkkel Az első fagy blogturnéján! Ne feledjétek, hogy a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a regényt!




   Varázslatos új regény a New York Times bestsellerszerzőtől, A csodálatos Waverley-kert régi, kedvenc szereplőivel.
   Ahogy hűl a levegő, és hullani kezdenek a falevelek az észak-karolinai Bascomban, a Waverley-nővéreket nyugtalanság fogja el. Túl könnyen elajándékozzák a szívüket, olyan dolgokra vágynak, amiket nem kaphatnak meg, összezavarodnak, és a kelleténél többet adnak mások véleményére.
   Még nehezebb megőrizni a hidegvérüket, amikor egy ismeretlen látogató bukkan fel, aki megkérdőjelezi a család legfőbb értékeit.
   Ám az első őszi fagy beköszöntével mindennek jóra kell fordulnia. Akkor végre virágba borul a bajkeverő almafa, és a körülötte kavargó varázslat is a helyére kerül. Claire és Sydney, a Waverley-nővérek, és Sydney tizenöt éves lánya, Bay soha nem látott kihívásokkal néznek szembe. Vajon össze tudják-e tartani a családot a különleges nap beköszöntéig?

   Könyvmolyképző, 2019
   Eredeti cím: First Frost, 2015
   Megrendelhető




   Boltokban a sokak által kedvelt A csodálatos Waverley-kert folytatása, s sajnos azt kell mondanom, hogy lassan a zsák aljára érünk, mert bármennyire is kedvelem, kedveljük Sarah Addison Allen sajátos mágikus realizmussal tarkított történeteit, szinte minden könyve megjelent már magyar nyelven (kivétel talán a The Girl Who Chased the Moon - ha jól néztem a Goodreads-en), és a szerző 2015 óta nem jelentetett meg új regényt. Utolsó könyve pont Az első fagy volt, a Waverley-család sorozat második könyve.
   Talákozásom a szerző műveivel meglehetősen kései volt. Az első könyvét (A csodálatos Waverley-kert) nem sokkal megjelenés után kaptam ajándékba egy ismerőstől, aki első olvasatra a szerző rajongójává vált, engem viszont pontosan a mágikus realizmus tartott vissza az olvasástól, annak ellenére, hogy több ismerősöm is elismerően nyilatkozott a szerzőről és írásairól. Talán nem volt még ott az ideje, hogy mi ketten, mármint én és Allen könyvei találkozzunk, egészen úgy két évvel ezelőttig. Azóta beléptem a szerző rajongóinak táborába.
   Ez a történet nyilvánvalóan valaminek a folytatása, és az első könyv cselekményéhez képest bizony néhány év eltelt. De ennek ellenére önálló történetként is megállja a helyét, mert meglehetősen sok visszaemlékezéssel találkoztam a cselekmény során. Éppen eléggel ahhoz, hogy ne legyen hiányérzetem és ne olvassam újra az első részt csupán azért, hogy képben lehessek azzal, hogy ki kicsoda ebben a történetben. Allen könyvei határozottan az újraolvasós kategóriában futnak nálam, de pont most sem kedvem, sem időm nem volt erre.
   Már említettem, hogy ez a rész ugrik időben. Claire beleragadt a cukorkagyártásba, lassan kényszeressé válik számára, Sydney a fodrászüzletben gürizik és bajlódik alkalmatlan alkalmazottjával. És gyermeket szeretne férjétől, egyelőre sikertelenül. Lánya (Bay) pedig már kamasz és az első szerelem szele suhintja meg, ami problémás, mert anyjának és a fiú apjának közös múltja van, és Sydney az, akinek a szívét összetörték és kirekesztették származása miatt.
   Akik olvasták az  első könyvet, azok tiudják, hogy a Waverley család nőtagjainak különös képességeik vannak, ez alól senki nem kivétel. S azt is tudják, hogy a két Waverley-lányt igazándiból nagyanyjuk nevelte, mert anyjuk korán eltűnt a lányok életéből. Ez a rész arra is jó volt, hogy az anyára vonatkozó hiányos információk kibővüljenek és minden a helyére kerüljön, bár ennek az volt az ára, hogy Claire megkérdőjelezi származását, a képességeit. Ez remek példa volt arra, hogy a múlt dolgait nem mindig tanácsos bolygatni, és amikor véletlenül (vagy nem) bekopog, akkor sem kell mindent készpénznek venni, mert csalók mindig voltak és lesznek. Bár azt nem mondanám el, hogy a csaló öregúr mindenki számára csak bajt és kellemetlenséget okozott volna.
   Ez a történet inkább a Waverley nők – és a hozzájuk tartozó férfiak – bemutatása. Egy fura család története, hiszen nemcsak a lányok anyjáról kerülnek helyére a hiányzó információk, hanem Evanelle, a legidősebb életben levő Waverley hölgy is jelentős szerepet kap a történetben. De nem tetszett annyira, mint az első rész és kicsit erőltetettnek éreztem. Olyan volt, mintha a szerző nem lett volna elégedett az első könyv végkifejletével és akkor egy következőben más löketet próbált adni a szereplők sorsának alakulásának. Vannak történetek, amiket a csúcson kell abbahagyni és a Waverley nőké egy olyan.
   Természetesen kedvelhető, nagyon olvasmányos, de nem az igazi, nem olyan, mint amit a szerzőtől megszoktam. De nem vagyunk egyformák.


A szerző nevéhez kapcsolódó bejegyzések












Sarah Addison Allen neve nem ismeretlen a könyvmolyok előtt, hiszen a Könyvmolyképző gondozásában ez az ötödik megjelenő könyve! Úgy gondoltuk, hogy minden bejegyzésben elrejtjük valamelyik női főszereplőjének a NEVÉT, és azokat kell megtalálnotok, majd beírni a rafflecopter megfelelő rubrikájába.
Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.








12/06 - Betonka szerint a világ...