2019. december 8., vasárnap

J. R. Ward – Perzslő vágy


   Lánglovagok 1



   Tyler és Taylor Maddox után újabb bátor és szemrevaló tűzoltó szerelembe esésének történetét hozta el a Maxim Kiadó, hiszen a napokban jelentették meg J.R. Ward Lánglovagok sorozatának első kötetét.



   Az ​erős akaratú Anne nem ismerte a félelmet, imádott a tűzzel harcolni, és mindig a legjobb akart lenni mindenben. Azonban amikor egy raktárbeli tűz és egy kockázatos döntés örökre megváltoztatja az életét, újra kell terveznie nemcsak a munkáját, hanem saját magát is, mindenét. Összetörten és teljes kilátástalanságában végül új karrierre lel, és gyújtogatási nyomozó lesz, bár ez közel sem helyettesíti az adrenalinnal fűtött élelet, amit hátra kellett hagynia. Nem hiszi, hogy valaha is fogja még érezni azt a minden mást felemésztő szenvedélyt egy munka iránt, amit régen – egészen addig, amíg belebotlik pár gyanús tűzbe, ami lángba borítja szeretett városát.
   Danny McGuire kiemelkedő tűzoltó, az élvonal éle, az ország legjobbja, de épp egy magánéleti válságon megy át. Olyan kockázatokat vállal, mint előtte soha, mintha kergetné a halált, de aztán találkozik Anne-nel, hogy összefogva megtalálják a gyújtogatót – és a lány mindent megváltoztat az életében. Azonban lehet, hogy Anne-nek Danny csak egy elterelés… Ahogy egyre jobban bekerítik a tettest, a gyilkos figyelme túlzottan is a lányra terelődik.
   A bestseller Fekete Tőr Testvériség szerzőjétől itt egy új sorozat, másfajta testvérekről. És tűzviharról.


   Maxim, 2019
   Eredeti cím: Consumed, 2018



   Nem sok olyan olvasni szerető ember lehet e kerek világon, akinek ne csengene ismerősen J. R. Ward neve. Ha valaki még nem tudná, pályáját romantikus regényekkel kezdte a Harlequinnél Jessica Bird néven, és magyarul is megjelentek ilyen történetei, igaz nem mostanság fordult elő ez. Teljesen biztosan olvastam belőlük néhányat annak idején, de sajnos ez olyan rég volt, hogy már nem emlékszem kedveltem-e vagy sem. De nem csak füzetes regények jelentek meg tőle magyar nyelven, hanem egészen terjedelmes romantikus történetek is még a megboldogult Ulpius-ház Kiadónál.
   J. R. Ward néven inkább fantasy regénysorozatai (Fekete Tőr Testvériség, Bukott angyalok) ismert, aztán jött A bourbon királyai sorozat, melynek utolsó részének megjelenésére még mindig várok, és most itt egy újabb sorozat: a Lánglovagok. Tény és való, hogy pillanatnyilag három magyar kiadó is jelentet meg Ward könyveket: az Alexandra, az Art Nuveau és hozzájuk csatlakozott most a Maxim. És jól tette, mert Wardból sosem elég. A Bukott angyalok sorozat kivételével mindent olvastam, ami a szerzőtől magyar nyelven megjelent, tehát kétség nem fért ahhoz, hogy az új könyvét is akarom.
   Új sorozat, új témakör, hiszen nyilvánvaló, hogy itt bizony tűzoltásról és természetesen tűzoltókról lesz szó. Kicsit aggódom a sorozat sorsa miatt, hiszen pillanatnyilag elég vicces a konfigurációja: egy rész (jelen történet) és mellé három darab kiegészítő novella, bár az első, a bizonyos 0.5-ös rész akár kisregénynek is elmenne és sajnálatos módon a Perzselő vágy olvasásakor nagyon hiányát éreztem ennek a történetnek, mert állandó utalások voltak az ott történtekre, amit nekem tudnom illet volna. Az is elgondolkodtató, hogy ez a történet még tavaly jelent meg angol nyelven és a újabb részek azóta sem, pedig bőven lenne honnan folytatni. No, de lássuk inkább mi is várható ettől a történettől.
   Nem nagy filozófia kitalálni, hogy tűzoltókról lesz szó benne, szerencsére nem azon az idealizált módon, ahol a lánglovag egyenlő egy félistennel, hanem egészen prózai valójukban lehetett megismerni őket, minden pozitív és negatív tulajdonságaikkal együtt. Mert bár a történet központjában Anne és Danny áll, azért ez a történet nem kizárólag róluk szól, hanem munkatársaikról, egy olyan világról, amit a közönséges halandó nem ismer, mert nincs honnan. És itt már jött is az első tüske: semmi baj, hogy annyi embert kellett megismernem, de miért kellett mindenkinek a gúnynevét, becenevét is tudnom? Számomra ennek nem volt semmilyen relevanciája és a történet szempontjából se nem osztott, se nem szorzott.
   A történet egy bevetéssel kezdődik. Annyira durván, annyira megrázóan, hogy akár egy thrillerben is símán megállta volna a helyét, és a Ward-féle romantikára éhező lelkemnek ez nem esett jól. Annyira nem, hogy komolyan elgondolkodtam azon, hogy passzolom is a könyvet, de szerencsére elértem a tíz hónappal későbbi eseményekhez, melyek azért finomabbak voltak az indításnál.
   Amint említettem, a történet rendes betekintést nyújt abba a traumatikus világba, mely a tőzoltók sajátja. A történet főhősei Anne Ashburn és Danny McGuire, mindketten tűzoltók, családjukban nem az egyetlenek, mi több, Anne bátyja főnöki pozicióig vitte. Anne-nek és Dannynek közös múltja van. Valamikor, a 0.5. részben túllépik a munkatársi viszonyt némi lepedőszaggatással, amiről az utalásokból jöhettem rám. De ez csupán egyetlen alkalomra szólt, hiába nyilvánvaló a vonzalom közöttük, ők megmaradnak a kínos munkatársi viszony mellett, egészen addig a bevetésig, amivel e történet kezdődik, s ahol az a tragédia történik, ami miatt Anne-nek át kell értékelnie életét és fel kell adnia állását a tűzoltóságnál.
   Anne nyilvánvalóan nem egy érzékeny mimóza, bár ebben nem vagyok biztos, hiszen mindent annak rendelt alá, hogy apjának megfeleljen, s bár apja már évek óta nem él, továbbra is az idealizált apaképnek akar megfelelni. Nem mondanám, hogy kedveltem Anne-t. Kicsit önző, tele van előítéletekkel és magát tévedhetetlennek képzeli, míg másokat vélt, vagy valós hibáikért nagyon könnyen elítél, nem beszélve arról, hogy tele van gyűlölettel, ami komolyan akadályozza a továbblépésben. Danny pedig megvan a maga világában, s lelki problémáit, frusztrációit, bűntudatát nyegleséggel és sok-sok alkohollal takargatja. 
   Műfajilag nem is tudom hová lehetne sorolni ezt a könyvet, talán romantikus krimi, de ebben sem vagyok biztos. Mint ahogy abban sem, hogy maradéktalanul kedveltem ezt a történetet. A romantikus szál kicsit gyengére sikeredett. A főhősök annyira el vannak foglalva magukkal – különösen Anne –, hogy egymásra csak felületesen tudnak figyelni. Sokkal jobban érdekel Ashburn parancsnok és a polgármester asszony konfliktusa – az nagyon ígéretes, és remélem valamikor könyv is lesz belőle –, mint jelen történet két főhősének vajúdása.
   A romantikus szálat leszámítva a történet pörgős és izgalmas volt, tehát senki nem fog unatkozni olvasás közben. Soha nem gondolkoztam el azon, hogy egy tűzoltó mennyi tragédiát láthat, hányszor kockáztatja saját életét munkája során, s hogy ez a hivatás milyen nyomokat hagyhat egy ember lelkében, milyen hatással lehet magánéletére. Hát most van gondolkodnivalóm bőven.



   Mostani blogturnénk mindhárom állomásán egy-egy tűzoltós románc teljes címét kell kitalálnotok a szerzők monogramjai, valamint a főszereplő lánglovag neve alapján.
   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben őj nyertest sorsolunk. a kiadó csak magyarországi címre postáz.






NS & Taylor McAden








12.08. – Betonka szerint a világ...