2018. május 7., hétfő

Victoria Connelly - Hétvége Mr. DarcyvalAusten-rajongók 1


Katherine Roberts egyetemi oktatóként Jane Austen műveire szakosodott, és rá kellett jönnie, hogy az ideális férfi csak a Büszkeség és balítélet lapjain létezik. Az Austen-rajongó Robyn Love szerelmi élete szintén nem nevezhető tökéletesnek. Mindketten abban a reményben érkeznek a Jane Austen konferenciára, hogy kicsit félretehetik a gondjaikat. Ám úgy tűnik, egy Jane Austen-hétvége csak némi bonyodalommal és románccal teljes igazán…


Lazi Kiadó, 2017
Eredeti mű: Victoria Connelly – A Weekend with Mr. Darcy, 2010Victoria Connelly neve nem ismeretlen a chick lit rajongók számára, hiszen ez a negyedik magyar nyelven megjelent könyve (Bárcsak itt lennél, Egy nyár, amit sosem felejtesz el, Szökevény színésznő). Kellemesen, szórakoztatóan ír, nem idegen számára a humor sem.
Bevallottan Austen-rajongó vagyok, tehát úgy gondoltam ezt a könyvet és a sorozatot ( mert reménykedem, hogy a többi részét is ki fogják adni magyar nyelven) nekem írták.
Már a cím is sejteti, hogy mire várhat az ember lánya, a fülszöveg még rátesz egy lapáttal, hiszen az egyik hősnőnk egyenesen Jane Ausetenre szakosodott egyetemi tanár Oxfordban, a másik pedig egyszerű rajongó, de abból a fajtából, aki szószerint ismeri  mindazt, ami Jane Austen tollából származik, vagy róla írtak. Nincs is ezzel semmi baj, számítottam, hogy itt sok Austen kerül majd terítékre, de arra nem, hogy szinte a könyv felét a szerző műveire és azok szereplőire tett utalások vagy idézetek fogják kitenni.
Ez valóságos Austen-túladagolás volt, és nemcsak az, hanem annyira inspirálatlanul van ez az egész a mini történet mellé beszuszakolva, hogy aki nem járatos Jane Austen irodalmi munkásságában, vagy akár magánéletében, az felét sem fogja megérteni, hogy mi a bánatot is akarnak itt ezek a nők?
A rengeteg utalás, Austentől származó idézet és filmadaptáció emlegetése mellett némi cselekmény is tartozik könyvhöz, hiszen a két hősnő egy hétvégi Austen-konferenciára utazik egy udvarházba, melynek tulajdnosa egy meglehetősen híres színésznő. Valahol van egy olyan érzésem, hogy az összejövetelnek otthont adó Dame Pamelát a szerző Judi Dench-ről, a híres angol színésznőről mintázta.

"– Miért van az, hogy minden Jane Austenről szóló beszélgetés előbb-utóbb Colin Firthnél és a testére tapadó vizes ingnél köt ki?"

A cselekmény nagyon kiszámítható és sajnos mindjárt a második fejezetben lelövődik egy olyan poén, ami esetleg többet adott volna a történethez. Két hősnő, két szerelmi türténet, és mindkettő jól végződik, bár mindkét esetben a szerző igazán próbálkozott, hogy akadályokat gördítsen a szerelmesek útjába.
Ami igazán meglepett, és nem a jó értelemben, az a két hősnő hirtelen támadt bizalmas baráttsága. Most találkoznak először egymással, de első pillanattól úgy viselkednek egymással, mintha gyerekkori barátnők lennének, akik minden titkukat megosztják egymással, pedig az egyetlen közös pontjuk az az Austen-fanatizmusuk.
Ha az Austen-imádatot leszámítjuk, akkor egy középes, abszolút kiszámítható romantikus történet, melynek nagy részében elveszlődünk olyan részletekben, amiket nincs honnan tudnia annak aki nem ismeri minden részletében Austen mind a hat regényét. Nekem ez az “egynek elmegy” kategóriába kerül, annak ellenére, hogy néhányszor hangosan felnevettem egy-egy jelenet olvasásakor. Hogy a folytatásai megjelennek-e vagy sem, nem tudom, én meggondolom, hogy elolvasom-e őket vagy sem, de természetesen ízlések és pofonok...A sorozat további részei, egyelőre csak angol nyelven:


2. Dreaming of Mr. Darcy, 2012

3. Mr. Darcy Forever, 2012

4. Christmas with Mr. Darcy,  2013

5. Happy Birthday Mr. Darcy, 2013

6. At Home with Mr. Darcy, 2014