2019. január 15., kedd

Nicholas Sparks – Minden szívdobbanással


A General Press Kiadó gondozásában jelent meg Nicholas Sparks legújabb könyve, a Minden szívdobbanással. Hope és Tru szerelmi történetébe Sparks - most első ízben - saját magát is beleírta...tartsatok hát vele és a Blogturné Klub három bloggerével, hogy a fiatalon elszakadt szerelmeseket újra egymás mellett láthassuk. A turné végén tiétek lehet a kötet egy példánya is.




Hope Anderson nagy döntés előtt áll. Habár már hat éve él együtt a barátjával, a férfi még mindig nem kérte meg a kezét, és a harminchat éves nő nem tudja, mitévő legyen. A családja Sunset Beach-i nyaralójába utazik, hogy összepakoljon, miután eladták a tengerparti házikót, és az ott töltött egy hét alatt akarja átgondolni, merre is tart a kapcsolata.
Tru Walls viszont egy egész óceánt szelt át, hogy Sunset Beachre érkezzen. A férfi Zimbabwében született, és ott is dolgozik túravezetőként, ám most egy levél ide hívta: találkozóra készül a sosem látott apjával. Tru azt reméli, az idős férfi segít neki az anyja életét beárnyékoló rejtély megoldásában, ám az utazás más irányba viszi a sorsát.
Amikor Hope és Tru útja keresztezi egymást, olyan erős, egyszeri és megismételhetetlen szerelem születik köztük, amely talán örökké tart. Ám az élet szívszakajtó döntés elé állítja őket... Vajon létezik olyan szerelem, amely túlélheti az idő múlását és a szív meghasadását?


General Press, 2018
Eredeti cím: Every Breath, 2018





Nem mondanám, hogy a szerző rajongója lennék, és a munkásságát sem ismererem, mert eddig mindössze egyetlen könyvét olvastam (Mindig van holnap). Természetesen hallottam róla, tudom, hogy több könyvét is megfilmesítették és azt is, hogy romantikus történetekben jeleskedik. Mellesleg nagyon csodálom és emelem nem létező kalapomat, hogy férfi létére felvállalja ezt, és nem női írói álnév alatt jelenteti meg írásait, mint sokan mások.
Kéretik nem félreérteni: nem azért nem olvasom az írásait, mert nem kedvelem, hanem időhiányból. És mert mindig jön egy másik könyv, amit az épp aktuális Spaks-kötétnél jobban érdekel. Tehát igazándiból azt sem tudom megmondani, hogy a többi Nicholas Sparks könyvhöz viszonyítva ez hol áll a listán.
Regény a regényben – ez az első dolog, amit tudni kell erről a történetről, és bevallom, hogy a végén levő szerzői jegyzetig nem voltam biztos benne, hogy amit olvasok az fikció, vagy tényleg van valamilyen valóságalapja is. Fikció teljes egészében, az egyetlen dolog ami igaz:

“Egy postaládát kellett keresnem, amelynek ez volt a neve: Rokonlelkek. A ládát egy viharvert uszadékfára erősítették, és egy télisással benőtt homokbucka közelében állt a parton, 1983 óta. Senkié volt, és mindenkié. Bárki beletehetett egy levelet vagy egy képeslapot, és bárki elolvashatta, ami benne van, ha arra járt. Több ezer ember látogat el ide évente. Az idők folyamán a Rokonlelkek papírra vetett remények és álmok őrzője lett. Mindig akadtak benne szerelmi történetek is.”

Ez a regény kezdetén olvasható a szerzőtől, még Hope és Tru története előtt, hiszen ebben a postaládában talál rá arra az írásra, ami majd a regényben lévő regény cselekményéhez vezet. Ez a postaláda a valóságban is létezik valahol Észak-Karolina államban – bár nem Rokonlelkeknek hívják –, és inspirációként szolgált a Minden szívdobbanással megszületéséhez. Minden más az író képzeletének szüleménye.
Tehát van egy kerettörténetünk, melyben az író felfedezi a tengerparton álló postaládát, s benne többek között azt az írást amely Hope és Tru történetének előfutára. Ennek jár utána, göngyölíti fel a szálakat – még Afrikába is elutazik –, hogy a végére teljes képet kaphassunk arról a szerelemről, ami Hope és Tru között évtizedekig intenzíven megmaradt.
Nos ez az intenzív szerelem volt az ami kicsit hihetetlennek tűnt nekem, s azt is elmondom miért. Nem árulok el titkot, hiszen, a fülszöveg is megosztja már, hogy Hope nem épp mai csirke, harminchat éves és sok éve él kapcsolatban Josh-sal, akinek megfelel ez a kényelmes felállás és nem akarja kapcsolatukat szorosabbra fűzni. Hope a hogyan továbbon morfondírozva utazik szülei nyaralójába, mert a segítségére van szükség és itt ismerkedik meg a messzi földről érkezett Truval, aki sosem ismert apját érkezett megkeresni.
Hiszek abban, hogy van szerelem első látásra… vagy másodikra. Azt is elfogadom, hogy az emberek objektív-szubjektív okok miatt hajlamosak a szerelmet hátrább tolni a fontossági listán, azt viszont furának találtam, hogy ez a szerelem évtizedekkel később is ilyen intenzíven lángolt, mikor Hope és Tru ismét összejön. És ez idő alatt nem egymás után epekedtek, hanem mindketten a saját életüket élték.
Nagyon szép szerelmi történet volt, amin csak Hope gyógyíthatatlan betegsége rontott egy hangyányit. Nekem ez már egy kicsit sok volt, és a hatásvadász kategóriában futott.
Nyugis, megható olvasmány, különösebben nagy durranások és fordulatok nélkül. Az a keser-édes fajta, amivel az ember lánya kényelmesen bekuckózhat a vacak téli estéken, egy csésze forró csokival, vagy azzal amivel. De természetesen ízlések és pofonok…





A történet szerint Sparks egy tengerparti postaládában, a Rokonlelkeknél talál rá Hope és Tru történetére. Játékunkban híres-nevezetes és - természetesen - romantikus helyeket osztunk meg veletek. Feladatotok, hogy a képek alapján kitaláljátok, melyik magyar városban járunk :)
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.









01.13. - Szembetűnő
01.15. - Betonka szerint a világ…