2017. október 16., hétfő

Nicholas Sparks - Mindig van holnap

A General Press Kiadó meghívására Nicholas Sparks október 17-én hazánkba látogat. A romantikus kötetetek egyik legnépszerűbb szerzőjével az olvasók október 18-án és 19-én személyesen is találkozhatnak Budapesten! A Blogturné Klub négy bloggere egy rendhagyó Sparks-turnéval készül az író érkezésére, s egy hat állomásos turné keretében öt történettel is megismerkedhettek, illetve érdekességeket tudhattok meg Nicholas Sparks könyveinek adaptációiról is. Ha a turnéval tartotok, s Fortuna rátok mosolyog, Tiétek lehet a Szerencsecsillag egy példánya a Kiadó felajánlásában!


   
   A szerető férj és odaadó apa, Miles Ryan harmonikus élete semmivé foszlott azon a napon, amikor felesége meghalt egy cserbenhagyásos balesetben. Noha továbbra is minden reggel felkel, hogy gondoskodjék a kisfiáról és elvégezze seriffhelyettesi feladatait, mégis fásult, reménytelen sötétségben él. Amikor találkozik Sarah Andrewszal, fia tanítónőjével, aki egy kiábrándító házasság után próbálja újraépíteni az életét, a két fiatal egymásba szeret. 
A szerelem, amiről már azt hitték, örökre száműzve lett az életükből, lassan enyhíteni kezdi a múlt fájdalmait. Ám hamarosan rádöbbennek, hogy szerelmükön kívül valami más is összefűzi őket – egy félelmetes titok, amely kemény próbatétel elé állítja mindkettejüket. 
Nicholas Sparks (Szerelmünk lapjai, Éjjel a parton, Szerencsecsillag stb) lebilincselően izgalmas, megindító története egy pár újra meglelt boldogságáról, és egy kegyetlen titokról, amely örökre e boldogság útjába állhat.
Veszélyes kanyar címmel is megjelent.


    General Press, 2016, 2009
Magyar Könyvklub, 2004
Eredeti mű: Nicholas Sparks – A Bend in the Road, 2001


Első könyvem a szerzőtől. Természetesen tudtam kicsoda Nicholas Sparks, azt is, hogy férfi létére, rendhagyóan nem krimiket, science fictiont vagy tömény agressziótól és tesztoszterontól locsogó könyveket, hanem romantikus történeteket ír, amivel nincs is semmi baj. Mi több, dícséretes, hogy fel merte vállalni és kitört a sztreotípiából.
A szerző neve nem ismeretlen azok előtt sem, akik a vizuális élményeket részesítik előnyben, hiszen több könyve is filmvászonra került. Az egyik ilyen filmadaptáció a ludas abban, hogy eddig messze kerültem Nicholas Sparks írásait, ugyanis évekkel ezelőtt megnéztem az Üzenet a palackban című filmet, mely a szerző azonos nevű regénye alapján készült, és Kevin Costner ide vagy oda (bocs Anya!), az bizony nagyon hollywoodi habos-babosra sikeredett az én ízlésemnek.
Amikor felmerült ennek a rendhagyó blogturnénak a lehetősége, próba cseresznye alapon vállakoztam a részvételre és nem bántam meg, hiszen a Mindig van holnap olvasása után határozottan állíthatom, hogy nem ez marad az egyetlen könyv amit a szerző tollából (billentyűzetéből?) olvastam. A vizuális élményeket talán mellőzzük...
A Mindig van holnap egy szerelem története. Illetve kettőé, mert a második szerelem és a vele járó kapcsolat nem materializálódhat addig, amíg az első minden szempontból le  nem zárult, bármennyire is szeretnék a történet hősei.
New Bern, Észak-Karolina, tipikusan amerikai álmos kisváros, ahol szinte soha nem történik semmi rendkívüli, ahol az élet csak úgy lassan és unalmasan csordogál, kivéve, ha a városka ügyeletes gazfickói kavarnak egy kis izgalmat. Egy ilyen közönséges napon Miles Ryan seriffhelyettes felesége cserbenhagyásos gázolás áldozata lesz és hátrahagy egy lekileg összetört, magát hibáztató férfit és egy pici fiúgyermeket.
Két évvel később a városba érkezik Sarah Andrews, a frissen elvált tanítónő, hogy nulláról kezdje az életét és összeszedje magát a képletesen kapott pofon után: hogy helyettesíthető, hogy amennyiben mint trófeafeleség nem tud maximálisan teljesíteni és megfelelni az elvárásoknak, akkor a tündérmesének vége.
Természetesen a két magányos embernek találkoznia kellett, hiszen a fikció ördögének köszönhetően Sarah a seriffhelyettes fiának, Jonah-nak a tanítónője lesz és megpróbálja behozni vele azt a lemaradást, amit elődei túlzott tappintattól és sajnálattól hajtva elmúlasztottak.
Miles Ryan magányos és még mindig felesége gyilkosát keresi, Sarah Andrews pedig önmagát, a helyét az új környezetben. S mikor úgy néz ki, hogy a dolgok jól alakulnak kettőjük között, egy újabb információ kerül napvilágra a két évvel korábbi cserbenhagyásos gázolásról, ami új fordulatot ad a cselekménynek és kicsit felrázza a túlságosan is gyorsan a boldog végkifejlet felé haladó történetet.
Miles és Sarah történetével párhuzamosan sok év távlatából az elkövető emlékszik vissza a balesetre, az azt követő időszakra, a saját érzéseit, félelmeit és bűntudatát tárva az olvasó elé, tehát az ő szemszögéből is megismerjük a történetet. Ez a rész egyes szám első személyben íródott, hiszen valójában egy naplóba olvashatunk bele, mely írójának legintimebb gondolatait tartalmazza.
Bár a szerző többször is megpróbál tévútra vezetni, egy idő után könnyen kitalálható ki a hunyó ebben a történetben. Nem az én tisztem megítélni, hogy a szereplők által végül meghozott döntések mennyire voltak etikusak, helyesek vagy sem, és miként lehet majd tovább élni ezekkel a döntésekkel és következményeikkel.
Kedveltem a történetet, annak ellenére, hogy nem egy pörgős cselekményű valami. Illetve a cselekmény az rendben is lenne, viszont túlságosan sokszor és túlságosan hosszan szakítja meg a városka, a helyszínek bemutatása, a település épületeinek jelenkori és történelmi fontossága, mert New Bern egy nagyonis valós helyszín. Elképzelhető, hogy a környékbelieknek nagy öröm, hogy a szerző könyvén keresztül a fél világ megismeri a városkájukat, nekem, mint legyökerezett európainak, nem volt szükségem erre a túlságosan is részletező leírásra.
Ajánlom ezt a könyvet mindazoknak, akik szeretik a cseppnyi titokzatossággal és lelki vívódásokkal tarkított szerelmi történeteket, azoknak, akiket nem zavar majd, hogy ez a boldog végkifejlet nem annyira egyértelmű, és azoknak, akik hisznek abban, hogy "Mindig van holnap". Meg természetesen az ízlések és pofonok…


Nyereményjáték:


Hány történetet olvastatok eddig Nicholas Sparkstól? Teszteljük! A turnéhoz tartozó nyereményjátékban a szerző más-más könyvének fülszövegéből találtok rövid részletet minden állomáson. A feladat, hogy a részletből felismerjétek, melyik regényről van szó, s a helyes választ a Rafflecopter megfelelő sorába írjátok be. Jó játékot!

Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.


3. állomás

Eden, ​az észak-karolinai városka sorsdöntő színhely két ember életében. Taylor McAden, a helybéli önkéntes tűzoltó habozás nélkül kockáztat, mindig ő az első, aki a lángok közé veti magát, ha meg kell menteni valakit. Nem törődik saját biztonságával, kihívóan szembenéz a halállal, amióta csak ismerik. Csupán egyetlen dologban nem mer kockáztatni: a szerelemben. Nem akad asszony, aki közel férkőzhetne a szívéhez.




10. 14 - Szembetűnő
10. 15. - Dreamworld
10. 16. - Betonka szerint a világ...
10. 17. - Sorok között
10. 18. - Szembetűnő
10. 19. - Szembetűnő