2023. június 25., vasárnap

Emily Henry – A könyvek szerelmesei


   Könyvek, szerelem és még több könyv! Adj hozzá egy antihősnőt, egy morgós fickót, és máris megvan a nyerő recept a Central Könyvek legújabb romkomjához. Ha szeretnétek egy példányt a könyvből, akkor kövessétek blogturnénkat és vegyetek részt nyereményjátékunkban!






   A ​romantikus komédia műfajának koronázatlan királynője harmadik regényében könyvrajongókról írt – könyvrajongóknak!
   Egy nyár, két ellenlábas és egy cselekményfordulat, amit egyikük sem látott előre.
   Nora Stephens élete a könyvek körül forog. Elolvasott mindent, ami elolvasható, ő maga viszont egyáltalán nem egy tipikus regényhős. Azaz nem hetyke, pimasz, merész csaj, nem laza, nyugis álomnő, és a legkevésbé sem cukorfalat. Hanem kőkemény irodalmi ügynök, aki legfeljebb az ügyfelei szemében hősnő.
   És akinek a vadvirágos réten piknikezés, a jóképű vidéki doki, a deltás pultos vagy más hasonló figurák helyett Charlie Lastrát, a mogorva New York-i könyvszerkesztőt dobta a gép. Igazi cuki találkozás lehetne ez hős és hősnő között, ha nem futottak volna már össze többször New Yorkban, és a megismerkedésük nem lett volna híján mindennemű cukiságnak.
   Nora jól tudja, hogy korántsem ideális regényhősnő, és Charlie is tisztában van vele, hogy nem ő a nagybetűs álomférfi. De miután újra és újra egymásba botlanak – a véletlenek olyan összjátéka folytán, amely cselekményszálat minden valamirevaló szerkesztő kukázna –, felfedeznek valamit, ami alapjaiban rengeti meg az önmagukról írt, gondosan megkomponált sztorijukat.


Central Kiadói Csoport, 2023
Eredeti cím: Book Lovers, 2022





   A Strandkönyv és Nyáron a párom után egy újabb Emily Henry romantikus komédiát vehetünk kézbe magyar nyelven is, mert ugye nyár van és ilyenkor az ember lánya hajlamosabb a könnyedebb olvasmányok élvezetének hódolni (én bármikor hajlamos vagyok rá, évszaktól függetlenül).
  A szerző most ismét a könyvek világához nyúl, több szempontból is. Először is ott a testvérpár (Nora és Libby) akik a „könyvek szerelmesei”, hiszen zaklatott gyermekkoruk nagy részét egy könyvesboltban töltötték, másrészt a szerelmi szál főhősei is a könyvek világához kapcsolódnak. Nora irodalmi ügynök – ami nem is csoda, tekintve a könyvekhez kapcsolódó gyermekkorát –, a férfi főhős (Charlie Lastra) pedig a szakma egyik legkeményebb szerkesztője, akiről azt beszélik kiadói körökben, hogy amihez hozzányúl, abból sikerkönyv lesz.

   Nora atipikus romantikus hősnő, és ezt kemény öniróniával többször is az olvasó tudomására hozza. Nem egy kecses, édi-bédi szomszédlány típus, hanem kemény nagyvárosi nő, aki imádja a munkáját – és irodalmi ügynöknek lenni nem való finomlelkű, érzékeny hölgyeknek –, imádja New Yorkot, és a húgát, Libbyt, teljes családjával együtt. S pont ez a szoros testvéri kapcsolat veszi rá, hogy engedjen testvére unszolásának és elutazzon vele Sunshine Fallsba, Észak-Karolinába, ahol egyik sikerszerzőjének bestsellere játszódik. Ott pedig kit fúj útjába a szél? Charlie Lastrát, a mogorva, mondhatni antiszociális szerkesztőt, aki nem rajongója a szülővárosáról írt könyvnek, és a szerzőjének sem.

   Mondanom sem kell, hogy Nora és Charlie nem kedvelik egymást, és a kettejük közötti adok-kapok rendesen feldobja a könyv hangulatát. Ezek nem rosszindulatú beszólások, hanem szellemes odamondogatások, melyeknek élét nagyban elveszi a humor és sokszor az önirónia is.
   Ez a történet annyi mindenről szól. Első sorban könyvekről, hiszen minden körülöttük forog, a két főhős is a szakmában dolgozik, ezért egy kis bepillantást nyerhettem abba is, hogy milyennek képzeli el a szerző egy irodalmi ügynök és egy szerkesztő munkáját – aminek nem kis valóságalapja lehet, hiszen minden bizonnyal, neki van irodalmi ügynöke és szerkesztője is. És szól még testvéri szeretetről, bonyolult családi kapcsolatokról, újrakezdésről és természetesen szerelemről.

   Én nagyon kedveltem a történetet. Szerettem, ahogy a szerző Nora karakterén keresztül ironizálja a romantikus történeteket és azok kliséit, ahogy pont egy olyan helyre viszi el a párost, amitől mindketten hidegrázást kapnak, szerettem a finom humorát. 
   Nagyon szórakoztató, nagyon szerethető, s csak ajánlani tudom a zsáner kedvelőinek.







   Nyereményjátékünkban a Central Könyvek kiadványai között mazsolázunk. A turné minden állomásán egy szerző nevét találjátok, a feladatotok pedig az, hogy a rafflecopter megfelelő dobozába írjatok egy könyvcímet, mely a szerzőtől a kiadó gondozásában jelent meg.
   Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!




Kate Spencer 



a Rafflecopter giveaway





06.23 - Könyvvilág 06.25 - Betonka szerint a világ… 06.27 - Könyv és más 06.30 - Csak olvass 07.02 - KönyvParfé 07.03 - Fanni’s Library 07.04 - Hagyjatok! Olvasok! 07.05 - Zakkant olvas 07.06 - Veronika’s Reader Feeder 07.08 - Olvasónapló 07.09 - A Szofisztikált Macska 07.10 - Szembetűnő