2018. szeptember 20., csütörtök

Blogturné Klub 5. születésnap


Fennállásának ötödik évfordulójához érkezett a Blogturné Klub, amit természetesen szerettünk volna Veletek együtt megünnepelni - hisz ti is részesei vagytok ennek az élménynek.
   Ennek örömére kezetekbe adtuk a gyeplőt, teret engedhettetek legkíváncsibb éneteknek és tabuk nélkül kérdezhettetek tőlünk. Most pedig rajtunk a sor, hogy megválaszoljuk őket.
Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, kik rejtőznek a blogok mögött, netán szeretnétek bekukkantani a kulisszák mögé, és megismerni pikáns-belsős élményeinket! És ahogy azt már megszokhattátok, ezúttal sem hagyunk Titeket nyeremény nélkül.



Boldog születésnapot Blogturné Klub!

   Előttem már tizenhárman írtak hiper-szuper bevezetőt a Blogturné Klubról, és nem tudnék semmi olyant mondani/írni, ami már ne íródott volna le. Igen, nagy szó ez az öt év, van akinek a blogja nem él ennyi ideig, de a BTK túlélte az amerikai választásokat, a brexitet, olimpiai játékokat, gazdasági- és kormányválságokat és néhány influenzajárványt is – van, működik és remélem ez még sokáig így lesz.
Rengeteg kérdést kaptunk az olvasóktól – köszönjük az érdeklődést, igazán jól esik. A technikai jellegű kérdések sem lesznek mellőzve, már többen is jelezték, hogy egy közös bejegyzésben lesznek megválaszolva, tehát nagyonis komolyan gondoltuk azt, hogy bármit lehet kérdezni. Ez még mindig nem az a bejegyzés.
Nos, akkor csapjunk a lovak közé, és jöjjenek a kérdések… Jesszusom! Ez majdnem olyan mint egy interjú.



   Honnan jött a blogod neve?
– John Irving Garp szerint a világ című könyve inspirálta. Mikor a blogot indítottam, fogalmam sem volt, hogy létezik már valami hasonló. Szóba sem jöhetett semmi olyasmi, ami olvasban végződik (lásd a sok “XY olvas” nevű blog), vagy tartalmazza a könyvmoly szót. A “Betonka” pedig hosszú mese, és köze van az én Gabriella haverinámhoz és egy félreolvasáshoz – majd máskor mesélek róla. 
Egyébként nálam a “könyvmoly” pejoratív kategóriában fut, amikor lemolyozom az olvasóimat lőjjetek ki! Amiért valaki sokat olvas, még nem kell egy olyan ronda rovarhoz hasonlítani.

Öt év során sok új taggal bővült a csapat. Milyen érzés volt újként csatlakozni egy kiforrott csapathoz?
– Nekem az első négy év kimaradt, hiszen csak 2017-ben kaptam meghívást a csapatba. Előbb vendégblogger voltam egy turnéban, utána jött tavaly júliusban a meghívás állandó tagnak. Igazándiból nem is akartam elhinni, nem mondtam senkinek, míg bent nem voltam a csapatban.  Egy biztos: mindaz amit a kívülálló lát, messze nem azonos azzal, ami ténylegesen a Blogturné Klub. Aki azt hiszi, hogy a BTK csupa móka-kacagás meg ingyenkönyv súlyos tévedésben van. Eleinte csak kapkodtam a fejem, hogy mi is történik, mit kell csinálni.  Ismered a "zabszempozitív" kifejezést? No, pont olyan érzés volt. Itt határidők vannak, felelősségvállalás van, és meglehetősen sok munka. De persze van móka-kacagás is.

   Melyik volt az első könyv, amit elolvastál?
– Fogalmam nincs. Az első, amire konkrétan emlékszem az Erich Kästner A két Lotti volt valamikor másodikban-harmadikban, de teljesen biztos volt előtte más is – feltételezhetően mesekönyv. Az első blogturnés könyvre viszont emlékszem: Ashley Carrigan: Árnyjátékos.

   Történt már olyan, hogy összevesztetek egy könyvön? Mindenki máshogy látta, máshogy jött át neki, máshogy értelmezte.. Ha igen, akkor melyik volt az?
– Ha mindenki egyformán látna, véleményezne egy könyvet, akkor mi lenne benne a buli? Nem emlékszem, hogy amióta BTK tag vagyok vita lett volna egy könyv értelmezésén, de nem is törekeszünk az egységes vélemény kialakítására.

Van úgy, hogy egy írót szerettek, de az aktuális könyvét utáljátok? Ha igen melyik könyv az?
– Minden írónak van kevésbé kedvelt könyve. Utálatig még nem jutottam, a többiek nevében nem beszélhetek. Legtöbbet Tasmina Perry Titokzatos idegen című könyvével kínlódtam. Nagyon kedvelem a szerző írásait, de ez nem megy… sokadszori nekifutásra sem. Jókai Rab Ráby-ja sem.

   Ha egy könyv nagy ellenszenvet váltott ki belőletek, más oldalakon lévő értékeléseknél, ahol pozitívan áradoznak róla, éreztek késztetést arra, hogy hozzászóljatok és elmondjátok a saját véleményeteket?
– Igen. Nagyon sokszor. Csahogy negatív élmények miatt többnyire visszafogom magam, mert a rajongók más vélemény iránti toleranciája közelít a nullához és miért okozzak magamnak felesleges bosszúságot, ha nem muszáj? A blog a saját felületem, oda szabadon leírhatok mindent, amit akarok, akinek nem tetszik, nem olvassa.

Több fantasy turnét szeretnék, lehetséges? 
– Én pedig egy piros F50-es Ferrarit. Lehetséges?

Nem fásultatok még bele?
– Időnként valamelyikünk elfárad, ilyenkor szünetet tart. Valamennyiünknek van családja, munkahelye, iskolája, magánélete, kinek mi. Ez csak az “extra” az életünkben.

   Mit gondolsz a magánkiadásokról?
– Olvastam nagyon jó magánkiadásban megjelent könyveket, elfogadhatóakat is, és több olyant is, amire kár volt időt, papírt pazarolni. Nem minden terápiás céllal született írást kell megosztani a nagyvilággal. Akkor sem, ha családtag, barátnő oda s vissza van érte. Sajnos oda jutottunk, hogy a tehetség, kreativitás hiánya nem igazán számít bizonyos körökben, ha megvannak az anyagiak, amivel megtámogatják a könyv megjelenését. Több kiadó is flottul megél abból az emberi gyarlóságból, hogy valaki nyomtatásban lássa a nevét valaminek a borítóján.
S akkor ugye ott vannak a személyes tapasztalatok is, melyek többnyire keserű szájízzel hagynak. A magánkiadásban güriző szerző nem azért adja oda a könyvét olvasásra, mert őszinte véleményre vágyik – tisztelet a kivételnek –, hanem mert szüksége van a blog által biztosított ingyenes reklámra. S ha nem a várt ajánlást kapja, akkor…  a többit gondold mellé.

   Mit gyűlölsz a (könyves) bloggerkedésben?
– Minden mondatot, ami úgy kezdődik, hogy “a bloggerek…”. Ennek a folytatásában az esetek túlnyomó többségében valami negatív felhangú általánosítás jön. Igen, van blogger – és itt most nem BTK tagokról van szó –, aki egyetlen értelmes mondatot sem tud leírni, olyan is van, aki valamiért bosszút áll a szerzőn, rosszindulatú, ezek izolált esetek. De az is benne van a buliban, hogy a szerző nem ért egyet azzal, amit az illető blogger a könyvéről írt, minek következtében nagy, mindenkire vonatkozó pocskondiázásba kezd.
Bepöccenek a "minden blogger tizenéves lányka (s itt finoman fogalmaztam), aki ingyenkönyvre áhítozik" általánosítástól. 
Gyűlölöm a nacionalista-populista szövegeket is, amik arra buzdítanak, hogy nemzeti hovatartozása miatt támogassak egy vagy több szerzőt. Nem azért kellene támogatnom, mert jó abban amit csinál és tetszik? Gyűlölöm azt az arroganciát, amikor a szerző fejében meg sem fordul, hogy könyve kaphat hideget is, nem csak meleget. Gyűlölöm a “lájk”-vadászatot, a plagizáló bloggert, a csak én, én és én fajtájú telhetetlenséget, a book tag-eket. Azt is, amikor kiskamasz lánykák írnak dörgedelmes e-maileket, azt magyarázva, hogy mit kellene értenem egy felnőtteknek szóló könyv cselekményéből (amit neki olvasnia sem kellett volna korát tekintve), s teszik ezt úgy, mintha a szerző őket külön instrukciókkal látta volna el… folytassam?

      Milyen könyvformátumot szeretsz inkább, miért? Nyomtatott vs. Ebook vs. Hangoskönyv.
   – Egyértelműen Ebook. Praktikusabb, kevés helyet foglal és egy egész könyvtárat lehet így bárhová hurcolni.

+ kérdés a Hagyjatok! Olvasok! bloggerétől:

   Ha egy könyv(rész) erejéig beleugorhatnál egy könyvszereplő bőrébe, akkor ki lennél, és melyik könyvben?

Ez nagyon magas labda és egyetlen könyvvel/könyvszereplővel nem is tudnám megoldani a feladatot, de lehetne heti beosztásom:
Hétfőn lehetnék Nora Sutherlin az Eredendő bűnösökből, amikor épp dominát játszik. Kicsit átírnám a jelenetet és ízelítőt adnék Sørennek abból, hogy milyen az, amikor ő kerül egy szadista markába. S ezt olyan mély meggyőződéssel tudnám csinálni…
Kedden Hart Mackenzie őhercegségének felesége, Jennifer Ashley Mackenzie sorozatában. Ő a kedvenc hercim több szempontból is, senki nem übereli, sem valódi, sem irodalmi alkotás hercege.
Szerda: Aktívan részt vennék abban a még meg nem írt kortárs sikerkönyv cselekményében, melynek főszereplői NEM a csodaszép, bögyös-faros, enyhén ostoba szupernő, valamint az ál-BDSM álmokat dédelgető macsó milliomos, aki rosszul értelmezett alfahím megnyílvánulásokkal takargatja halmozott lelki nyavalyáit.
Csütörtök: Lassiter, a bukott angyal a Fekete Tőr Testvériségből, mert – akárcsak Lassiter – oda s vissza vagyok a gyerekes csínyekért, és gondolom sikerem lenne a házban, mert én viszont nem szeretem a szappanoperákat és Oprah-t.
Péntek: Egész nap Diana Gabaldon Outlanderében tanyáznék. Pontosan nem tudom ki-mi szeretnék lenni, csak úgy eltöltenék ott egy napot… ööö… Jamie Frazerrel.
Hétvége szabad, ekkor kezelném a fenti szerepek eljátszása miatt kialakult disszociatív személyiségzavarom.




6 meglepetéskönyv kerül kisorsolásra! Minden állomáson egy-egy bloggerünk jellemzőit találod, ami alapján meg kell tippelned, kiről van szó és beírnod a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.
Figyelem! Csak magyarországi címre postázunk, a nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon a kiküldött értesítóre, utána automatikusan újat sorsolunk.



Ő szembetűnően és határozottan romantikus, egyszerre komoly és fantasztikus, precíz és analitikus, vicces és kritikus