2018. augusztus 10., péntek

Kerry Lonsdale – Minden, amit eltitkoltunk


Minden 1


Hogyan ​kezdesz új életet, ha a múltad fogva tart?
A séfként dolgozó Aimee Tierney jól ismeri a tökéletes élet receptjét. Nemsokára hozzámegy a gyerekkori szerelméhez, családot alapít és idővel átveszi a szülei éttermét. A vőlegénye, James Donato viszont egy hajóbalesetben eltűnik, így hirtelen minden álom szertefoszlik. Azon a napon temeti el a férfit, amikor az esküvőjüket tartották volna. A szertartás után egy ismeretlen nő bogarat ültet a fülébe, így megkérdőjeleződik minden, amit biztosnak hitt. Miközben próbálja felépíteni az életét és egy új kapcsolatra nyitni a szívét, nem hagyja nyugodni a gondolat, hogy pontosan mi is történt Jamesszel. Minél mélyebbre ás, annál több olyan titokra bukkan, amit talán jobb lett volna nem megbolygatni. Az igazság összeomlással fenyegeti Aimee-t, de lehet a továbblépése záloga is.
Ez a magával ragadó, váratlan fordulatokkal teli történet körüljárja, hogyan lehet egy súlyos veszteségből talpra állni, a fájó múltat elfogadni és elengedni, majd megnyugodva új jövőt tervezni.


Könyvmolyképző, 2018
Eredeti cím: Everything We Keep, Lake Union, 2016
“Férfiasan “ bevallom, hogy amikor ezt a könyvet válsztottam egy könnyed, chick-lit történetre vártam, de nagyobbat nem is tévedhettem, mert ez sokkal több annál. A könyv a kiadó Arany Pöttyös sorozatában jelent meg, melyet az olvasók eléggé méltatlanul mellőznek, s nem értem miért. Egészen jó kis történetek tartoznak a sorozathoz, bár ami azt illeti, ezek nem a bohém ifjúsághoz szólnak.
Aimee Tierney vőlegénye az esküvőre koporsóban érkezik meg. Ezzel kezdődik a történet. Morbid, ugye?
James Donato az esküvő előtt két hónappal Mexikóba utazott üzleti tárgyalásra és soha nem tért vissza élve. S ha már úgyis mindenkit meghívtak az esküvőre, és mindent megrendeltek ami a nagy eseményhez tartozott, miért ne használnák fel szegény James temetésére, akinek eltűnése és halálának körülményeit tömény homály fedi? Még morbidabb: a tervezett esküvő napján. Az ötlet a gazdag Donato családtól származik, és a család tagjai – kevés kivétellel – tömény ellenszenvet váltottak ki belőlem. Donatoék előre meghatározzák gyermekeik életpályáját és mindent haszontalannak és károsnak ítélnek, ami ettől eltér. S a szabályszegésért kemény büntetés jár. Ilyen a festészet is, aminek James – bár nagyon tehetséges – csak titokban mer hódolni.
Aimee egy sokkal szerényebb családből származik, hiszen szüleinek csak egy kis vendéglőjük van, a fiatal nő pedig arról álmodik, hogy valamikor, szülei visszavonulása után átveszi a vállalkozást és a saját tervei szerint átalakítja. Vőlegénye támogatta az ötletet, hiszen maga is ott akarta hagyni az üzleti világot és a családi válalkozást, hogy a festészetnek éljen.
Csakhogy James halott, a vendéglő anyagi csőd szélén áll és az álmok szertefoszlanak. És, hogy a dolgok tovább bonyolódjanak, a temetés napján egy idegen nő megkörnyékezi Aimee-t azt állítva, hogy James életben van. A magát Lacy-Lucy-Laney-nek – mikor minek – nevező nő többször is feltűnik majd a történetben, jó adag misztikusságot adva hozzá.
A Jamestől örökölt pénzből Aimee saját kávézóját készül beindítani, amikor életébe belép Ian, a tehetséges fotós, aki maga is bonyolult múlttal rendelkezik. Bármennyire vonzódnának is egymáshoz, Aimee nem tud továblépni, amíg le nem zárja élete James-fejezetét. Mert a jelek arra mutatnak, hogy James mégiscsak életben van, neki pedig válaszokra van szüksége. Tehát James eltűnése után másfél évvel irány Mexikó, annak ellenére, hogy barátnői őrültnek nézik. Igen, vannak barátnők, akik mindenbe beleszólnak és mindent jobban tudnak – ezt a klisét kihagytam volna történetből. 
A történetet egyes szám első személyben Aimee meséli el, és ahogy halad a jelen történéseivel, Aimee visszaemlékezéseiből megismerhettem az ő és James történetét a találkozásuk pillanatától egészen a férfi eltűnéséig. Nyomon követhető hogyan lesz két gyermek barátságából kamaszszerelem, amely később, felőtt korban házassági tervekben materializálódik, s milyen nehézségekkel kell szembenézniük ahhoz, hogy kapcsolatuk életképes legyen olyan hosszú ideig. Nemcsak az ő történetük tárul az olvasó elé, hanem az egész, titkokkal teli Donato családé is.
Kerry Lonsdale könyve egy trilógia indítókötete, de ennek ellenére önállóan is olvasható. Nagyon remélem, hogy valamikor a jövőben – lehetőleg minél hamarabb – a folytatások is a magyar olvasók kezébe kerülnek. Annak is örülök, hogy a kiadó megtartotta az eredeti borítót, bár nekem a tartalom a fontos és nem a csomagolás. Annyira elegem lett a könyvborítokon szereplő félmeztelen-tapizós párokból.
Nagyon kedveltem. Nagyon jól felépített történet volt az itt-ott fellelhető klisék ellenére is. Kicsit misztikus, de ez csak növelte az izgalmat. Szerelemről, családról, a kapcsolatok bonyolultságáról, újrakezdésről szóló olvasmány. Annak ellenére, hogy teljesen erotikamentes, felnőtt olvasóknak ajánlom. De ízlések és pofonok…
A sorozat további, angol nyevű részei:


2. Everything We Left Behind

3. Everything We Give