2024. május 26., vasárnap

Curtis Sittenfeld – Vicces romantikus



   Curtis Sittenfeld romcomja nem árul zsákbamacskát, azt kapod amit a cím ígér: Vicces-romantikus regényt. A sziporkázóan szellemes kötetet a 21. század kiadó jelentette meg magyarul. Tartsatok a bloggereinkkel, hogy megismerkedjetek a regénnyel és ha velünk játszatok és szerencsétek van akkor tietek lehet a nyereményjáték végén a Kiadó által felajánlott regény is




   Sally ​Milz jeleneteket ír Az Éjjeli Baglyok című szombat esti tévéműsor számára. Párszor már összetörték a szívét, egy ideje nem keresi a szerelmet – időnként kavar valakivel, sikeres a munkájában, a mostohaapjával szoros kapcsolatot ápol. Ez így együtt elég.
   Sally barátja és munkatársa, Danny Horst randizni kezd egy glamúros színésznővel, ezáltal bekerül a nem túl hízelgő klubba, amelyet tehetséges, de átlagos kinézetű, sőt kicsit béna pasik alkotnak, akik jártak már kivételesen gyönyörű és magasan kvalifikált nővel. Sallyt ez bosszantja, úgyhogy megírja A Danny Horst szabály című jelenetet, ami ebből a jelenségből csinál viccet – jelezve, milyen valószínűtlen, hogy fordított viszonylatban létrejöjjön ez a felállás: ahol a férfi glamúros és a nő átlagos.
   Itt jön a képbe Noah Brewster, a sármos popsztár, akiről köztudott, hogy modellekkel szokott randizni. Ezen a héten fellép a műsorban, ráadásul ő lesz a műsorvezető is. Sally egészen odavan a férfitól, és egyből megtalálják a közös hangot – több jeleneten is együtt dolgoznak. Sally eltűnődik, hogy ezek itt nem szikrák-e kettejük között. Dehát ez nem romkom, ez a valóság. Márpedig a valóságban egy ilyen pasi soha nem randizna egy magafajta nővel, nem igaz?



21. Század, 2024
Eredeti cím: Romantic Comedy, 2023





   Őszintén bevallom, hogy ennek a könyvnek a címe fogott meg először: Vicces romantikus. Mindig vevő vagyok egy jó nevetésre, a fülszöveg is csábító volt, akkor meg miért ne?
   Először is nem értettem, hogyan lett az eredeti címből a magyar változat, mikor simán elment volna a Romantikus komédia fordítás is, hiszen ezt jelenti az angol változat. A következő, amit nem értettem az volt, hogy mitől lenne ez a történet vicces? Mert nem volt az. Ez egy szerelmi történet két felnőtt ember között, akiknek múltjuk van, ami befolyásolja döntéseiket, tele vannak bizonytalansággal frusztrációval, szóval mint a való életben, és ez mindenképpen értékelendő.
   A történet hősnője (Sally Milz) álommelóját végzi: egy késő esti televíziós műsorba ír vicces jeleneteket. Bár kétségbevonható, hogy ez lenne az álommeló, hiszen lelke mélyén ő forgatókönyveket szeretne írni Hollywoodnak.
   A történet első harmadában tulajdonképpen erről az álommunkáról van szó, hiszen megismerhettem a tévés közösséget, a műsorkészítés kulisszáit, Sally munkatársait, a kisebb-nagyobb belső intrikákat, amik természetes velejárói a nagy egókat összehozó közösségeknek. És azt is be kell vallanom, hogy én nem rajongok az ilyen műsorokért, amilyennek Sally dolgozik. Tudjátok, az a fajta műsor, ahol közönség is van, és valaki mindig beint, hogy mikor kell nevetni, akár van kedve hozzá az embernek, akár nincs. S valahogy a műsor poénjai sem jöttek be nekem – bár, mint már jeleztem, nekem előítéleteim vannak az ilyen műsorokkal kapcsolatban, s többször is elhangzott a könyv szereplői részéről, hogy ezek a poénok sokkal viccesebbek tévében előadva, mint leírva.

   Sally nem volt szerethető figura, legalább is eleinte nekem erős ellenérzéseim voltak iránta. Értettem én, hogy nehéz gyermekkora volt, mert apját nélkülöznie kellett, viszont az apafigurát pótolta nevelőapja, akivel még anyja halála után is szenzációs a kapcsolata. Sallynek nincsenek kapcsolatai, csak dugópajtijai vannak, akiknek folyamatosan hazudik munkájáról és általában mindenről. Amúgy meg bosszúálló is a maga módján, mert ha valaki keresztbe tesz neki, azt valamelyik általa írt jelenetben kegyetlenül kifigurázza. A legújabb fájdalma pedig az, hogy a férfi munkatársai közül többen is felcsíptek a műsorban meghívottként szereplő női hírességek közül egyet-egyet (legutóbb közvetlen munkatársa tette meg), viszont a nőknek soha nem sikerült egyetlen celebet sem felszedniük. Ez volt a nyilvánvaló felvezetés arra, hogy ő viszont fel fog csípni valakit.

   És itt jön be a képbe Noah Brewster, a popsztár, aki nemcsak vendég lesz a műsorban, hanem egyben műsorvezető is. Értékelendő az, hogy itt szó sincs instant szerelemről. A fickó kedves, nincsenek sztár allűrjei, nem szégyell segítséget kérni, s bár pattog közöttük néhány szikra, végül mégsem történik semmi. Egészen addig, míg be nem üt a covid járvány (milyen jó, hogy volt, ki lehet használni, lehet írni róla orrvérzésig, bár én legszívesebben örökre kitörölném a memóriámból), lezárnak mindent, a műsor is szünetel, Sally pedig váratlanul e-mailt kap Noahtól. Ez tulajdonképpen fura kapcsolatuk kezdete, és teljesen más dimenzióba helyezte a cselekményt, mert a sűrű e-mailváltások során egyre jobban kitárulkoznak, egyre személyesebb dolgokat osztanak meg egymással, ez pedig lehetőség volt arra, hogy jobban megismerhessem őket. Ez volt a történet második harmada, hogy a fennmaradó részben a tényleges fizikális kapcsolatuk kerüljön majd előtérbe. Noah valójában az a fickó, akibe bármikor bele lehet szeretni, még akkor is, ha nem lenne éppen híres popsztár. Úgy tökéletes, ahogy van, minden jó tulajdonságával és hibájával együtt. Csakhogy Sallynek egyszer le kell győznie saját démonait, azt is, hogy egy kapcsolat Noahval nem csupa cukor és méz, hiszen egy hírességről van szó.
   Szerelmi törtnénetként nagyon rendben volt, a beígért humor nekem viszont hiányzott, ha más megtalálja, annak csak gratulálni tudok. De ízlések és pofonok....




   A regényben szereplő Éjjeli Baglyok egyértelműen a nagysikerű Saturday Night Live műsor megfelelője, amely rengeteg komikust adott a filmvászonnak. Közülük néhányról találtok képeket a bloggereknél és a Rafflecopter megfelelő sorába a nevüket kérjük beírni.
   Figyelem! Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.





a Rafflecopter giveaway




05.25 Olvasónapló
05.26 Betonka szerint a világ
05.27 Szembetűnő
05.28 Pandalány olvas
05.29 Olvasónapló (extra)
05.30 Utószó
05.31 Zakkant Olvas