2023. december 3., vasárnap

Katharina Herzog – Téli csillogás




   Kisvárosi könyvesboltok 1


   Kisvárosi könyvesboltok sorozatának első könyvével mutatkozik be a magyar olvasóknak Katharina Herzog. Ha szeretnél egy példányt a General Press Kiadó gondozásában megjelent könyvből, akkor kövesd blogturnénkat, és kis szerencsével tiéd lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.




   Vicky, ​a fiatal műkereskedő véletlenül egy különös levélre bukkan, amelyet egy nyolcéves kisfiú, Finlay írt az elhunyt édesanyjának. A levélhez egy fényképet is mellékelt, amelyen az Alice Csodaországban ritka kiadását tartja a kezében. Vicky a bogaras könyvmolyoktól hemzsegő, festői skót faluba, Swinton-on-Sea-be utazik, hogy utánajárjon a különleges kötetnek, de egyből egy félreértés áldozata lesz. Graham, a kisfiú édesapja, aki antikváriumot üzemeltet a faluban, rögtön összetéveszti az új könyvesbolti eladóval. Amíg a fiatal nő hirtelen egy különös történet kellős közepén találja magát, benne egy jóképű özvegy könyvkereskedővel, Finleyvel, és egy rendkívül értékes könyvvel, addig neki is akad rejtegetnivalója: mindennek véget vethet, ha fény derül arra, milyen céllal érkezett a faluba. 
   Az olvasás öröme és a szerelem összefonódik Katharina Herzog bestsellerszerző elbűvölő Kisvárosi könyvesboltok-sorozatában. Tökéletes olvasmány a téli bekuckózáshoz, amely garantáltan felolvasztja a szíveket.



General Press, 2023
Eredeti cím: Winterglitzern





   A könyvpiacot oly mértékben elárasztották az amerikai és (ritkábban) angol szerzők írásai, hogy az ember lánya néha megfeledkezik arról, hogy mások is írnak, nem csak ők. Akik még nem olvastak német szerzőtől romantikust, chick litet vagy bármilyen más zsánert, azoknak szeretettel ajánlom Monika Peetz, Kathryn Taylor vagy akár Rita Falk könyveit. És természetesen Katharina Herzog könyvét is azoknak, akik szeretnének egy keserédes, igazi bekuckózós történetet olvasni.
   Egy olvasni szerető ember számára mindig ellenállhatatlan vonzerőt jelent egy olyan sorozatcím, amiben a könyv szó valamilyen formában jelen van. Tehát nem tudtam ellenállni a Kisvárosi könyvesboltok sorozatcímnek és a fülszövegben beígért skóciai településnek, mert Herzog minden eszközt bevet, hogy vonzóvá és letehetetlenné tegye a történetet.
   Először is megteremti a könyvmolyok számára ideális helyet: egy olyan kistelepülést, amelynek számos működő könyvesboltja van – sajnos Swinton-on-Sea fikció és a valóságban nem létezik, különben erősen gondolkoznék azon, hogy jó lenne ott eltölteni egy kis időt (mondjuk, úgy 20-30 évet). Hozzáad egy félárva kisfiút és a gyászában még mindig elmerült édesapját, több színes és szerethető karaktert, például egy nagyapát, aki nem a tapintatáról híres, és magát a hősnőt, aki valahogy kilóg ebből a közegből, hiszen ő a jövevény, akinek jól meghatározott feladata van. S hogy ki a történet igazi főhőse? Stílszerűen egy könyv: Lewis Caroll Alice Csodaországban című művének egy nagyon ritka és értékes kiadása, hiszen ez a katalizátor, amely az egész folyamatot elindítja.

   Swinton-on-Sea-ben Graham, a félárva kisfiú palackba zárt levéllel üzen a mennyekben lakó édesanyjának, melyet egy lufira kötözve indít útjára. S mellékel hozzá egy fotót is, melyen ő maga látható, kezében a kérdéses Lewis Caroll kötettel. A palack kalandos úton kerül Németországba, hiszen egy gépkocsivezető találja meg és viszi magával, élettársa pedig annak az épületnek a portása, ahol Vicky, a történet hősnője lakik. És nem csak ő, hanem édesapja is.
   Vickyről tudni kell, hogy nyomot hagyott benne szülei korai válása, és velük való kapcsolata bonyolult. Apja műkereskedő, jól menő aukciósházuk van, s maga Vicky is a szakmában dolgozik, áhítva apja elismerését, és ennek jeleként az előléptetést. Ugyanis egyáltalán nem természetes, hogy ő fogja megkapni az új fiókegység vezetését és a későbbiekben a családi céget. S míg Vicky és a portás a gyermek üzenetén mélázik, addig apja azonnal kiszúrja a fotón szereplő könyvet, és feladatul tűzi ki lányának ennek megszerzését. Ennek jutalma pedig a nagyon vágyott előléptetés lenne.

   Vicky sem simlis, sem csörtető típus, s fogalma sincs hogyan fogja megszerezni a könyvet, mely nem csak értékes, hanem családi emlék is, ezért két kézzel kap az esélyen, amikor Finlay, a könyvkerskedő és egyben Graham édesapja, összetéveszti a munkaközvetítő által küldött kisegítővel.
   Kicsit valótlan volt az a szinte azonnali szerelembesés a főszereplők között, de ez nem volt annyira zavaró. Vicky jó érezte magát a faluban és a könyvesboltban, barátokat szerzett és sajnos egyre jobban belebonyolódott a hazugságba, ami váratlanul és lufiként pukkant szét, Vicky pedig mindent elveszít, amit érkezése óta szerzett: a szerelmet, a bizalmat, a barátságokat, a megbecsülést.

   A történet karácsony előtt játszódik, a szerző végigvezetett a karácsonyi készülődés folyamatán egy nagyon erős közösségi szellemmel rendelkező településen. Igen, egy kicsit azért nyálas volt, a csilivili dolgok mindig nyálasak egy picit, de attól még az életünkhöz tartoznak.
   Hogy mi lesz a történet vége nem nehéz kitalálni, de pontoztam azt, hogy az odavezető út nem volt nyílegyenes, és a szerző meg tudott lepni néhány eredeti megoldással is. Mert azért ez a palacpostás dolog erősen hajazott Nicholas Sparks Üzenet a palackban című könyvére.
   Kicsit meseszerű, de nagyon szerethető történet, ami pont jó lesz arra, hogy a téli estéken az ember lánya bekuckózzon vele.









   Játékünk a karácsony ünnepéhez kapcsolódik. A turné minden állomásán egy-egy olyan könyv fülszövegéből találtok részletet, melynek címében szerepel a karácsony szó. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a szerző nevét és a könyv címét.
   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz




   Titokban reménykedik volt férje, James Lacey felbukkanásában is. Várakozása közben különös levelet kap egy eldugott falu gazdag birtokosnőjétől, aki arra gyanakszik, hogy a családjából valaki meg akarja ölni. Agatha boldogan hagyja ott unalmas eseteit, és egykori kollégájával, Roy-jal elautózik az ódon udvarház tulajdonosához.


a Rafflecopter giveaway







12.03 Betonka szerint a világ…

12.05 Hagyjatok! Olvasok!

12.07 Könyv és más

12.09 Utószó