2023. december 11., hétfő

Debbie Macomber – A karácsony ígérete



   Mi történik, ha két barát hivatást cserél egy kis időre? Talán semmi, ámbár az egyikük a helyi plébánia lelkésze, míg a másik egy kocsma tulajdonosa. Míg igyekeznek Szentestéig helytállni, mindkettejükre rátalál a szerelem.
   Kövessétek Debbie Macomber karácsonyi romantikus történetének blogturnéját, ugyanis a turné végén egy szerencsés olvasónk a General Press kiadónak hála A karácsony ígéretével lesz gazdagabb.




   Peter Armstrong és Hank Colfax gyerekkoruk óta a legjobb barátok, ám az életük nem is különbözhetne jobban. Peter a helyi plébánia lelkésze, aki számára a gyülekezete a legfontosabb, és a karácsony közeledtével minden idejét lefoglalják az ünnepi előkészületek. Egy kocsma tulajdonosaként Hank egészen másfajta közönséget szolgál ki: magányos törzsvendégek és a helyi motorosbanda látogatja az ivóját.
   Amikor Peter kijelenti, hogy hozzá képest Hanknek könnyű dolga van, a barátok elhatározzák, hogy szentestéig hivatást cserélnek. Meglepetésükre kiderül, hogy egy kocsmáros és egy lelkipásztor kötelezettségei nem is térnek el annyira egymástól, mint gondolták. Ahogy kezdik új színben látni a másikat – és mindketten rátalálnak a szerelemre is –, úgy változik meg az életük mindörökre.





Genaral Press, 2023
Eredeti cím: The Christmas Spirit, 2022





   “Pete az első karácsony eseményeinek a felidézésével folytatta a szentbeszédet.
   – Csak nem azt akarod mondani, hogy Mária és József százhúsz kilométert gyalogolt Názáretből Betlehembe? – kérdezte Cicus.
   – Nem magas sarkú cipőben! – vágta rá Cukorfalat.”


   Valamikor régen, amikor a szórakoztató irodalom nagyrészt a Harlequin-féle romantikus regényecskék magyar nyelvű megjelenésére korlátozódott, olvastam Debbie Macomber könyveit. Nem mondom, hogy az összesett, mert a stílusa nekem valahogy nem igazán jött be. Túl habos-babos, túl nyálas, még akkor is, ha a szereplőknek komoly gondjaik vannak. Olyan Hallmark-féle módon, csöpögősen romantikus.
   Macomber sok éve van a pályán és meglehetősen termékeny is, s minden bizonnyal komoly rajongótáborral rendelkezik, hiszen ha nem így lenne, akkor nem jelennének meg könyvei. S bizony magyar nyelven is megjelennek, mert minden évben magyar nyelven is több írása kerül a boltok polcaira, ebből pedig egy biztosan karácsonyi témájú.

   Annak ellenére, hogy nem rajongok a karácsonyért legalábbis azért a csilivili kommersz valamiért, amivé mostanában lealacsonyítottuk, az idén nagy mennyiségű, a témához kapcsolódó könyvet olvastam, és Debbie Macomber A karácsony ígérete című könyve egyike ezeknek.
   A kíváncsiság vitt rá, hogy elolvassam ezt a könyvet. Egyrészt azt akartam tudni, hogy az idő múlásával változott-e a stílusa (nem!), másrészt bejött a téma: egy lelkész és egy kocsmáros munkát cserél egy időre.
   A történet bevezetése a cukiság határait feszegeti: egy nagymama mesél kisunokáinak egy történetet, még a hetvenes évekből. Tehát senki ne várjon semmilyen modern megoldásra, viszont a szerző nagyon jól hozza ezt a kornak megfelelő hangulatot.

   A történet főhősei Peter Armstrong és Hank Colfax, gyerekkori barátok, annak ellenére, hogy különbözőek már nem is lehetnének. Peter a helyi gyülekezet lelkésze, mindig a csendesebb, a szorgalmasabb volt. Hank viszont csibész volt világ életében és a történet idején a saját kocsmáját vezeti. Senki nem érti ezt a fura barátságot, van aki nem is nézi jó szemmel – például Peter húga –, viszont ők éveken keresztül kitartottak egymás mellett. Mindketten szinglik, mindketten jóképűek, és azért meglátnak egy-egy csinosabb lányt is. S történik, hogy ez a két csodálatos emberpéldány egy közös ebéd alkalmával eldönti, hogy egy időre munkát cserélnek, mert mindketten úgy gondolják, hogy a másik élete sokkal könnyebb. Tehát Hank, a kocsmáros, bekerül a lelkészi hivatalba annak ügyeit intézni, Peter, a lelkész, pedig sört csapol egy olyan kocsmában, ahol eredeti figurák tanyáznak – például egy motorosbanda.
   Nem fogom elmesélni, hogy mivel kell a két hősnek szembenéznie a kialakult helyzetben, mindneki felfedezi majd az olvasás során, viszont azt elmondom, hogy ez egy rendkívül hasznos „utazás” volt mindkét szereplő számára, melynek végén mindketten megtalálták a szerelmet is – elvégre ez egy romantikus történet.
   Továbbra is állítom, hogy az alapötlet brilliáns, és nagyon sok vicces helyzet okozója. Macomber stílusa viszont továbbra sem a szívem csücske, de ez senkit ne tartson vissza, mert abszolút szubjektív, hogy kinek mi tetszik.





   Debbie Macomber minden romantikus lelkű szerencséjére egy igen termékeny író, így nem volt nehéz pár magyarul is megjelent könyvének a borítójából kilopni pár részletet! Keressétek meg, melyik könyvének a borítójából származik a blogokon a részlet, és írjátok be a CÍMŰKET a megfelelő helyre.
   Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.






a Rafflecopter giveaway




[Blogturné Klub]

12/08 - Hagyjatok! Olvasok!

12/11 - Betonka szerint a világ… 

12/14 - Szembetűnő