2021. augusztus 3., kedd

Abbi Waxman – Egy könyvmoly élete



   Könyvesboltba viszi olvasóját Abbi Waxman új romantikus története, mely magyar nyelven a General Press Kiadó gondozásában látott napvilágot. Tartsatok velünk ezen a csodálatos utazáson, s ha a szerencse is mellétek áll, megnyerhetitek a Kiadó által felajánlott könyv egy példányát.




   Nina Hill igazi könyvmoly. A fiatal nő elképesztően magabiztos – a könyvek között. Az élete viszont pont olyan, amilyennek akarta: egy könyvesboltban dolgozik, emellett minden kvízkérdésre csípőből tudja a választ, tökéletesen szervezi a mindennapjait, és van egy Phil nevű macskája. Amikor a sosem látott apja meghal, Nina rádöbben, hogy a férfi hagyatéka nem más, mint számtalan nővér, fivér és unokatestvér – akik ráadásul mind a közelben laknak! És szívesen találkoznának vele! Neki pedig ezzel a rengeteg vadidegennel mind beszélnie kell. És ha mindez nem lenne elég: kiderül, hogy Tom, aki a kvízjátékokban Nina mindentudó ősellensége, a valóságban kedves, vicces srác, és szívesen randizna Ninával. Hát nem tudja, milyen szörnyű ötlet ez? És vajon lehet az élet olyan szép, mint a könyvlapokon?



   General Press, 2021
   Eredeti cím: The Bookish Life of Nina Hill, 2019





   Abbi Waxman nevével először 2017-ben találkoztam, amikor az Európa Kiadó gondozásában megjelent magyar nyelven az Új örömök kertje című könyve. Hogy miért kellett annyi évet várni egy újabb Waxman könyvre? A válasz nagyon egyszerű: akkoriban az volt a szerző egyetlen könyve, és azóta sem írt sokkal többet, de valamennyien tudjuk, hogy a minőség a fontos, nem a mennyiség.
   Annak idején kedveltem az Új örömök kertjét, tehát kétség nem fért hozzá, hogy ezt az újabb Waxman könyvet is olvasni akarom, bár nekem személyes ellenérzésem van a magyar címben szereplő „könyvmoly” szóval kapcsolatban.
   A cím és a fülszöveg alapján nyilvánvaló, hogy ez egy olyan történet, ahol a könyveknek jelentős szerepük van a cselekményben, bár azt nem mondanám el, hogy minden csak körülöttük forog. Csupán a főszereplő Nina Hill élete forog a könyvek körül, és ennek logikus magyarázata van: a könyvek, az olvasás az egyetlen stabil pont az életében. Csonka családban nevelkedik, bár a család szó erősen megkérdőjelezhető, hiszen Nina ausztrál anyja futó kapcsolatából született, apja személyét örök homály fedi, és ezt a témát anyja nagyon zavarosan kezeli. Mi több, lányát is dadára bízza, míg ő a karrierje építése céljából a fél világot beutazza. Tehát Nina családját a dadus jelenti és a könyvek, az olvasás. Nem véletlen, hogy egy könyvesboltban dolgozik felnőttként, és egyetlen társa egy macska, Phil.

   "A macskája, Phil a kapu tetején üldögélve várta. Phil barna cirmos kandúr volt, a farka vége fekete, a lábain fehér zoknit viselt. Amikor nyílt a kapu, leugrott, és előreszaladt a lépcsőhöz. A peckesen magasba emelt farka olyan volt, mint a kis háromkerekű bicikliken meredező zászlócska. Nina meglátta, hogy egy szép nagy döglött gilisztát hagyott a lábtörlőn. Phil lezserül megállt mellette, mintha odavetné: „Ja igen, majdnem el is felejtettem, hoztam neked egy gilisztát. Semmi különös, de a saját mancsommal fogtam, és idehoztam neked. Gondoltam, jólesne egy kis harapnivaló munka után.” (Nina fejében Phil mindig úgy beszélt, mint Micimackó.) Lehajolt, és megsimogatta a macska fejét.
   – Kösz, Phil. Ez egy hihetetlenül csodás giliszta. – Phil önelégülten a lábához dörgölőzött. Más macskák szívesen bent maradnának egész nap, csak heverésznének és a feneküket nyalogatnák, de Phil mindig odakint lebzselt, és elvégezte a Fontos Teendőket. – De ha nem bánod, elteszem későbbre. – Phil csupán vállat vont."


   Nina kicsit kényszeres. Napjai pontosan megtervezettek, és nem szereti, ha bármi is kizökkenti ebből a jól bejáratott ritmusból: munkahely, könyvklubok, kvízestek, mozizás, de még a bevásárlás, nagymosás is pontos beosztás szerint zajlik. Nem igazán enged be új embereket az életébe, munkatársain kívül csak a kvízcsapatához tartozó barátaival éríntkezik, ezért Nina gondosan megszervezett világa alapjaiban reng meg, amikor egy nap szembesül azzal, hogy eddigi élete anyja hazugságaira épült, apja a városban élt, de már csak a halálhíréről értesül a család ügyvédjétől. Apja három házasságából számos féltestvére, még több unokaöccse és -húga van, s sosem látott családtagjai ismerkedni akarnak. Gyermekkorában Nina burkolt irigységgel figyelte osztálytársai családjait, most viszont nem tud mit kezdeni a hirtelen rászakadt rokonsággal.

   Ha mindez nem lenne elég, akkor a szerelem is kopogtatni látszik Nina ajtaján a kvízjátékos Tom személyében akivel szemben Nina komoly ellenszenvet táplál, de különös módon biztonságban érzi magát a férfi társaságában. S habnak a tortán még a munkahelye is veszélybe kerül.
   Ez egy hullámzó intenzítású történet, mert váltakoznak benne Nina jól megszervezett napjai, melyeket a szerző a napi tervezőjéből vett oldalakkal illusztrál, a mindennapok történéseivel, melyek megzavarják Nina jól bejáratott rutinját, meglepetéseket hoznak és felpörgetik az eseményeket. Könnyen olvasható, néhol vicces – különosen a Phillel, a macskával, folytatott beszélgetések –, és ami a számomra nagyon fontos, teljesen hihető volt. Betekintést nyújtott egy független könyvesbolt mindennapjaiba, a családi kapcsolatok bonyolultságába. Kicsit idealisztikus, de mégis nagyon szerethető történet, mely könnyed szórakozást biztosít egy-két estére. De ízlések és pofonok...

   U.i.: a magyar kiadás borítója sokkal jobban tetszik, mint az eredeti.


A szerző nevéhez kapcsolódó bejegyzés:







   A történet hősnőjének macskája van, akivel időnként mélyreható párbeszédeket folytat. Nyereményjátékunk minden állomásán egy-egy olyan szerző nevét találjátok, akiknek valamelyik könyvében fontos szerepet kap egy macska. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a könyv címét.

   Figyelem! A válaszok utólag nem módosíthatóak. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertes sorsolására kerül sor. A kiadó csak magyarországi címre postáz.



Melinda Metz



a Rafflecopter giveaway




08.03 - Betonka szerint a világ…
08.05 - Könyvvilág
08.07 - Csak olvass!