2021. szeptember 13., hétfő

Beth O'Leary – Útitársak



   
  Beth O'Leary harmadik magyar nyelven megjelenő könyvét hozta el az olvasóknak a General Press Kiadó. Legyetek útitársaink blogturnénk során, s ha a szerencse is mellétek áll, tiétek lehet a Kiadó által felajánlott nyereménykönyv.





   Addie és a nővére épp Skóciába tartanak egy barátjuk esküvőjére, amikor egy autó beléjük hajt hátulról. A vétkes kocsi sofőrje nem más, mint Addie volt barátja, Dylan, akit a lány a két évvel korábbi, meglehetősen traumatikus szakításuk óta kerül.
   Dylan és a legjobb barátja ugyanarra az esküvőre hivatalos, mint ők, és mivel az autójuk totálkáros lett a balesetben, Addie-nek nincs más választása, mint hogy felajánlja: menjenek velük. Az autó egyhamar megtelik csomagokkal és titkokkal, Addie és Dylan pedig nem tehet mást az előttük álló hosszú úton, mint hogy szembenéz a kapcsolatuk zűrzavaros történetével.
   Vajon időben odaérnek az esküvőre? És ami még fontosabb… ez az utazás tényleg a közös útjuk végét jelenti?



   General Press, 2021
   Eredeti cím: The Road Trip, 2021




   Beth O’Leary neve két évvel ezelőtt robbant be a köztudatba, amikor első regénye, Az ágybérlő a boltokba került, és nem sokkal később a magyar olvasók is megismerkedhettek vele. Részemről szerelem volt első látásra, s ezt az érzést kicsit megingattta következő könyve, az Otthoncsere, ami nem volt rossz, csak más, és annak idején nem éreztem azt a lelkesedést, amit Az ágybérlő olvasásakor. Most pedig itt egy újabb O’Leary történet, ami semmiben sem hasonlít az előző kettőhöz. Illetve annyiban, hogy teljesen beszippantott, és ismét hajnali órákig olvastam, hogy megtudjam hová is vezet ez az utazás.
   Addie és nővére (Deb) esküvőre utaznak Skóciába. A nővérek kapcsolata szoros, annak ellenére, hogy csak apáról testvérek, és a két fiatal nő személyisége tűz és víz. S velük tart a random Rodney is, aki egy közösségi oldalon keresett magának fuvart, és szintén ugyanarra az esküvőre tart. Csendes fickó, a légynek sem ártana, és egészen jól elvan azzal, hogy a telefonját nyomkodja, valamint teljesen felesleges információkkal lássa el a lányokat.

   Az utazás rosszul kezdődik, mert nem sokkal indulás után össze is koccannak egy bűnösen drága Mercedesszel. Az irónia az, hogy a koccanásból a lányok Minije jön ki jobban. A balszerencse, ha valakibe belekapaszkodik, akkor azt nehezen ereszti, s erre ékes példa az, hogy a Mercedesben Dylan és Marcus ül. Addie és Deb, valamint Dylan és Marcus ismerik egymást. Mi több Addienek és Dylannek közös múltja van, egy évekkel korábban csúnyán végződött kapcsolat. S hogy a feszültség tövább fokozódjon, Marcus és Dylan is ugyanarra az esküvőre tart Skóciába, tehát valamennyien együtt folytatják az útat. Nem tudom ki mennyire jártas a kocsikban, de a Mini, mint ahogy a neve is jelzi, egy egészen picike autó. S ebben a picike autóban összezsúfoldódva folytatja a kalandos útját öt ember, mert ugye, a random Rodney-t sem lehet az út szélén hagyni.

   Az utazásnak ebben az esetben két jelentése is van. Az egyik maga a fizikai utazás: öt ember egy Miniben összezárva tart úticélja fele, és az öt emberből négy ellenségesen viseltetik egymással Addie és Dylan volt kapcsolata miatt. A másik pedig utazás a múltba, amikoris megismerhettem Addie és Dylan kapcsolatát a kezdetektől fogva, amikor megismerkedtek egy franciaországi villában, ahol Dylan nyaralt, Addie pedig gondnokot játszott. És ahogy a fizikai utazás halad előre, és a társaság közeledik úticélja fele, úgy halad a múltbeli történet is a jelen fele.

   Nem titkoltam soha, hogy én kimondottan rühellem a vátott szemszögben megírt történeteket, mert feleslegesnek tartom kétszer, minimális változtatásokkal ugyanazt elolvasni. Ez esetben kimondottan jót tett a történetnek a váltott szemszög, mert Addie és Dylan teljesen másképp látja a kapcsolatukat, a történéseket. És akkor még ott van a gyülölködő, antipatikus Marcus szerepe az egészben.

   Mondhatnám azt is, hogy ez egy nagyon kalandos, nagyon vicces történet volt, de nem lenne igaz. Mert ez annál sokkal több. Igen, kalandos, millió olyan dolog történik, ami már a bizarr vagy a nevetségesség határait súrolja, szinte állandóan pörög, néhol idegesítő. De ezek mellett nagyon fontos mondanivalója van: az, hogy bármennyire is közel álljon valaki barátjához, testvéréhez, a kapcsolatát illetően csak az a két ember tudja az igazságot, aki benne volt. És az sem mindig egyértelmű. Ez a történet egy érzelmi hullámvasút volt.
   Igen, az utolsó pillanatban beesnek az esküvőre, és nem, ott sem megy minden úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva, mert egy ennyire kalandos történetnek, nem lehet egyszerű lezárása. És mert ott van Rodney...
   Nagyon kedveltem a történetet – vagy csak jókor talált meg. A szerző rajongóinak kötelező olvasmány.



A szerző nevéhez kapcsolódó bejegyzések








   Ha Útitársak, akkor utazzunk! Térben, időben képletesen.
   Blogturnénk minden állomásán egy-egy olyan könyv fülszövegéből találtok részletet, mely valamilyen formában az utazáshoz kapcsolódik. A ti feladatotok az, hogy a Rafflecopter megfelelő dobozába beírjátok a szerző nevét és a könyv címét.
   Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


A regény valóságosan megtörtént eseményekről, személyes tapasztalatokról szól: saját agyműtétének körülményeit beszéli el az író. Művészetének általánossá, egyetemes emberi élménnyé emeli az operációt, a betegség történetét.



a Rafflecopter giveaway





09.13 - Betonka szerint a világ…
09.17 - Csak olvass!