2022. december 8., csütörtök

Rachel Burton – Könyvesbolti karácsony



   Megan Taylor egy könyvesboltot vezet Yorkshire-ben, de a vidékre való költözés nem oldja meg férje elvesztésének fájdalmát. Egy véletlen baleset folytán beleszalad egy gőgös, ám szexi idegenbe, akiről kiderül, hogy egy felkapott író, és nemsokára nála mutatja be az új könyvét… Vajon Xander Stone kimozdítja a nőt a csigaházából?
   Tartsatok bloggereinkkel ezen az ünnepi blogturnén, és ne feledjétek, hogy egy mázlista olvasónk a turné végén meg is nyeri a könyvet a General Press kiadónak hála!




   Egy hóvihar. Egy idegen. Egy szikra. A tökéletes szerelmi történet kezdete… vagy mégsem?
   A könyvesboltot vezető Megan Taylor tudja, hogy az élet néha igencsak zűrös és bonyolult. A fiatalon özveggyé lett nő számára az elmúlt néhány év kétséget sem hagyott efelől. A festői Yorkba költözött, hogy új életet kezdjen, de csak még inkább elzárkózott a világ elől.
   Úgy tűnik azonban, a díjnyertes író, Xander Stone megadja számára a kezdő lökést. Szó szerint. Egy élelmiszerboltban ugyanis egyenesen a bokájára tolja a bevásárlókocsiját, majd később nem átallja Megan könyves ízlését kritizálni. A nő szívesen helyretenné ezt az arrogáns, gőgös – és őrülten szexi – idegent, ám kiderül, épp az ő könyvesboltjában tartja majd az új könyve bemutatóját még karácsony előtt.
   Megan már épp előmerészkedne a csigaházából, hogy ismét megtanulja élvezni az életet, amikor kiderül: az újbóli szerelembe esés nem egészen úgy alakul, mint a könyvek lapjain.


General Press, 2022
Eredeti cím: A Bookshop Christmas, 2021




   Többször is elmondtam már, hogy én nem vagyok a csilivili karácsonyi ünnep rajongója, és azokat a csöpögős könyveket sem szeretem, ahol a karácsonyi csoda mindent tejjel-mézzel folyó Kánaánná változtat, megszünnek a minimalista, mondva csinált konfliktusok, megoldódnak a testi-lelki bajok és mindenki boldogan él, míg meg nem hal. Semmi bajom azzal, ha egy történet karácsonykor, vagy a környékén játszódik, adva egy extra csillogást a sztorinak, de ne az ünnepre fókuszáljon. Rachel Burton története az a fajta, amely pontosan megfelel annak, amit én egy ilyen típusú történettől elvárok, csak sajnos nehéz róla úgy beszélni, hogy az ember lánya szét ne spoilerezze az egészet, de megpróbálom.
   Nem nehéz kitalálni, hogy helyileg ez a történet egy könyvesbolthoz kötődik, hiszen jelzi a cím is. S azt sem nehéz elképzelni, hogy a könyvesbolt üzleti ügyei döcögősek, hiába tesz meg minden tőle telhetőt Megan Taylor, aki a könyvesboltot vezeti. Azért csak vezeti, mert a tulajdonos az apja, aki már évekkel korábban elhagyta a családot, hogy saját irodalmi munkásságát máshol teljesítse ki. Ide vonul vissza a történet hősnője, Megan Taylor, miután élete szerelmét nagyon rövid házasság után elvesztette. Anyjával közösen gondoskodnak a boltról, már amikor anyja épp nem saját történeteit írja. Tehát a hősnő egész élete az irodalom körül forog, s menő londoni állása is ehhez kapcsolódott. Csakhogy a terveibe a sors is beleszólt, és a gyász feldolgozása könnyebbnek tűnt a családi fészekben, anyja oltalmában.

   Nagyszerű dolog volt olvasni milyen aktív élet folyík a könyvesboltban, hiszen ott működik a Megrögzött Romantikusok Klubja – több, általam nagyon kedvelt romantikus történetről is szó esik –, kosztümös karácsonyi partira készülnek, és ebbe a forgatagba csöppen be a kortárs irodalom legújabb fenegyereke, Xander Stone, aki új könyvének bemutatóját ott készül megtartani.
   A két főhős találkozása egyáltalán nem zökkenőmentes, hiszen még nem is ismerik egymást, de Xander Meg lábára tolja a bevásárlókosoarat a boltban, majd ezután kései órában zörget be a könyvesboltba, mert látni akarja a könyvbemutatója színhelyét. Első látásra Xander nem egy szerethető fazon, hanem inkább egy hisztis szerzőnek tűnik, aki el van szállva saját fontosságától, és mindent lenéz, ami a romatikával kapcsolatos.

   A történet szerencsésen ötvözi a két főhős közötti kialakuó vonzalmat a könyvesbolt gondjaival és az ott zajló zajos társasági élettel. A szerző lassan adagolja a főhősök múltjára vonatkozó információkat, különösen, ami Xandert illeti. Mondjuk nem nagy filozófia rájönni, hogy mit titkol a férfi, és azt sem nehéz kitalálni, hogy ki lesz az, aki ezzel a bombasztikus információval a sajtóhoz szalad, miközben Xander Meget hibáztatja. A történet végére sikerült tisztában lennem Xander múltjával, a történésekkel, melyek meghatározták életét, és megértettem tettei mozgatórugóját. Szinte megszerettem, de csak szinte, mert azért nem feledhető a hisztije, hirtelen haragja. 

   Mindenki tudja, hogy a történet happy enddel végződik, hiszen ez elvárás a romantikusok esetében, de jó volt olvasni arról a pezsgő életről, ami a könyvesboltban folyt, a különféle összejövetelekről, az összetartó közösségről, színes mellékszereplőkről – azért negatív szereplő is van, nem mindenki tökéletes. S ami a számomra igazán fontos, nem volt giccses, annak ellenére, hogy tele volt klisékkel. El kell fogadnunk, hogy lassan nem igazán van új a nap alatt ami a chick lit-romantikus zsánert illeti, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek meglepetések a történetben, mert a dolgok nem mindig olyanok, amilyennek kinéznek.
   Ez egy keserédes románc gyászról, újrakezdésről, szerelemről és sok-sok könyvről. Szórakoztató, elgondolkodtató, hihető, s bár nem mozgat nagy érzelmeket, hatalmas fordulatokat sem produkál, mégis jó olvasni.




   Történetünk egy könyvesboltban játszódik, de a könyvimádók nagy örömére a filmekben és sorozatokban is fel-felbukkannak kedvenc helyeink nem csak a regényekben. Minden állomáson találtok egy képet, ami egy olyan filmből/sorozatból származik, ahol a könyvek/könyvesboltok fontos szerepet játszanak a főszereplők életében. Találjátok ki a címeket és írjátok be a megfelelő rubrikába!
   Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.






 

a Rafflecopter giveaway






[Blogturné Klub]
8 - Betonka szerint a világ...
11 - Sorok között
14 - Kelly és Lupi olvas
18 - Olvasónapló
20 - Csak olvass!
23 - Hagyjatok! Olvasok!