2024. október 8., kedd

Mhairi McFarlane – Köztünk marad



   Vannak titkok, amik jó esetben titkok is maradnak…
   Roisin és Joe egy elegáns vidéki kastélyban töltik a hétvégét a barátaikkal. Három okuk is van az ünneplésre: születésnapi buli, eljegyzés, Joe vadiúj tévésorozatának premierje.
   Roisin elmesélt valamit Joe-nak, és hiába kérte meg, hogy maradjon köztük: titkait a sorozat első epizódjában látja viszont. Emiatt meginog, már abban sem biztos, hogy akarja ezt a kapcsolatot. Kétségbeesésében elrohan az anyjához, de ott sem lélegezhet fel.
   Lehet, hogy Joe nem csak az első epizód írásakor élt vissza Roisin bizalmával? Hétről hétre ki fog derülni valami, amit a lány nem akart nyilvánosságra hozni?
   A megoldást egy régi barát jelenti. Roisin soha nem gondolta volna, hogy ilyen természetű segítségre lesz szüksége. De most szüksége van rá.
   Roisin azt hitte, szereti őt. De aztán rádöbben, Joe számára nem jelent semmit a kérés, hogy „maradjon köztünk”. Hirtelen azon kapja magát, hogy végtelen önvizsgálatba kezdett: akkor mi volt valós? Mit jelentenek a közös emlékek, az egymás iránt táplált érzések? Roisinnak egy sor dologtól meg kell válnia, hogy új szakasz nyílhasson az életében…



Next 21, 2024
Eredeti cím: Between Us, 2023




   Bár már több könyve is megjelent magyar nyelven, nekem ez volt az első találkozásom Mhairi McFarlane írásaival, de minden bizonnyal nem az utolsó, mert nekem ez a történet tetszett.
   Azt mondják róla, hogy ez egy romkom, de sokkal több, mint egy újabb, könnyed szórakoztatást nyújtó olvasmány. Hogy ki mit fog érteni belőle, az attól függ, hogy mit vár el tőle, vagy mennyire receptív a diszkréten elhelyezett utalásokra, történésekre. Mert azért ebben a könyvben bőven történnek dolgok. Én inkább chick litnek nevezném, és nem romantikus komédiának, mert azért van benne romantika is, de komédia nem igazán.
   Bár a történet főszereplője Roisin, és mindent, ami történik, az ő szemszögén keresztül ismerhettem meg, a cselekmény szerves részét képezik a barátai is. A „Brian klub”, ahogy magukat nevezik. Ehhez a klubhoz – nevezzük inkább baráti társaságnak – tartozik Roisin, középiskolai tanár, és jelenlegi partnere, a filmes Joe is.

   A történet elején a csapat ünnepelni készül egy vidéki kastélyban, melyet valóságshow-sztár barátjuk bérel a csapatnak, hogy megadját a módját eljegyzésének, Joe új filmjének – a film, ami tulajdonképpen mindent megváltoztat –, és még egy születésnapi partinak is. Kedveltem ezt a baráti társaságot, mert nagyon színesek voltak, mindegyikük más-más karakter, de mégis olyan jól működtek együtt. Többnyire, mert azért a felszín alatt forrongtak az indulatok. A kastélyban pedig olyan dolgok történnek, melyek megváltoztatják a baráti társaság dinamikáját.
   Roisin és Joe évek óta együtt van, tehát természetesnek tűnt, hogy Roisin olyan dolgokat is megosztott partnerével, amiket másokkal nem. Így működnek a kapcsolatok két ember között, és Roisin és Joe kapcsolata nagyonis működőképesnek tűnik egészen addig, míg Roisin fel nem ismer Joe új filmjében olyan elemeket, melyeket ő osztott meg bizalmasan vele, és melyek a családja magánéletére vonatkoztak. Én ekkor kezdtem el gyűlölni Joe-t, aki a saját sikere érdekében mindent felhasznált, nem törődve azzal, hogy kinek árt vele. Roisin pedig elgondolkodott azon, hogy Joe filmjében még milyen személyes élményeket használhatott fel, s valóban ismerte-e azt a férfit, akivel már évek óta együtt él, vagy ő csak egy nagy átverés áldozata Joe személyes ambícióinak oltárán. S bár Roisin és Joe szakítanak, a hősnőt nem hagyják nyugodni sejtései.

   A másik dolog, amire a történet kitér az az anya-lánya kapcsolat. És nagyon szépen oldja ezt meg. Roisin évek óta csak minimális kapcsolatot tart fent anyjával, aki egy vidéki pubot vezet, és egy hatalmas drámakirálynő. Igen, megértettem, hogy Roisin miért kerüli anyjával a találkozást, de azt is, hogy anyja csupán lánya figyelmére, szeretetére vágyik. Kettejük kapcsolata lassan változik, mikor Roisin anyja segítségére siet, ami tulajdonképpen kapóra is jön neki, hiszen a szakítás után elmenekülhet Joe közeléből sebeit nyalogatni. És talán egy új szerelem is szóba jöhet, mégpedig egy olyan személlyel, akivel nem igazán számoltam.
   Hogy miről szól igazándiból ez a történet? Szerintem az emberi kapcsolatokról és azok sokszínűségéről, döntésekről és azok következményeiről. Mert ebben a történetben többnyire senki nem az, akinek látszik, s bármennyire régi barátok és szoros a kapcsolatuk, mindenkinek vannak titkai a többiek előtt.
   Nagyon kedveltem a történetet, mert bár néhol kiszámítható, nagyszerűen felépített, remek karaktereket hozott, melyek messze nem voltak tökéletesek, és bőven szolgált meglepetésekkel is. Ez az egész nagyon életszagú volt, és sokkal több, mint amire vártam.