2019. február 3., vasárnap

Várható meg(nem)jelenésekről - 2019/1


Február egy kis jóindulattal még mindig az év elejének számít, s ilyenkor azért már lassan lehet tudni milyen megjelenésekre számíthatunk – többnyire az első félévben –, és minek inthetünk érzékeny búcsút, bármennyire is fájdalmas ez egy-egy történet folytatására áhítozó lelkünknek.
Természetesen ez egy szubjektív írás, hiszen első sorban azokat a romantikus könyveket érinti melyekre én várok (sokszor hiába), és nem mondható teljesnek, hiszen néhány kiadó megjelenési tervei oly titokzatosak, mint a NATO iraki csapatmozgásai.
Kezdeném személyes szívfájdalmammal, Tiffany Reisz Eredendő bűnösök sorozatával. Szegénykémnek nagyon hányatott sorsa van, az első három részét (A szirén, Az angyal, A herceg) az Egmont-Hungary adta ki még mielőtt végleg eltűnt volna a magyar piacról, majd mindenki fellélegzett és örömujjongásba kezdett, mikor az Athenaeum Kiadó folytatta a következő két könyvvel (Az úrnő, A szent), és vártuk a további részeket is, hiszen a sorozatnak nincs vége, a jogok pedig elkeltek. Azt hogy nincs, és elképzelhetően nem is lesz folytatás – legalábbis egyelőre –, azt a kiadó munkatársai olvasói érdektelenségnek (ez ugye vicc???) és a kalózpéldányok terjedésének tudják be. Ezt nem vitatom, ők minden bizonnyal több információval rendelkeznek mint én. Viszont van egy jó hír is a sorozattal kapcsolatban, hiszen a Libri Kiadó valamikor idén hozza a szerző A kastély című kötetét, eredetiben The Chateau – igen, így franciásan „chateau”, mert a fiatal Kingsley története lesz, tehát egy újabb Eredendő bűnösök történet, sorban a kilencedik.
2016-ban a Studium Plus Kiadó tett egy próbát Sabrina York egyik skótos sorozatával, melynek első részét Hannah és a felföldi címmel jelentette meg. Azóta sincs semmi hír a folytatásokról, bár én szívesen elolvastam volna a következő két kötetet is, viszont a jó hír az, hogy az idén megjelenik a kiadó gondozásában futó Catherine Bybee Hétköznapi feleségek sorozatának következő, ötödik része is. Bármikor elcserélném Catherine Bybee srozatát Sabrina York könyveire, vagy bármi másra, mert nem igazán kedveltem a sorozat egyetlen történetét sem.
Beszéljünk egy kicsit a Művelt Nép Kiadóról is, mely egyre több olvasónak okoz csalódást. 2017-ben megkezdték Santa Montefiore Szerelem és háború dalai trilógiáját, melyet a második könyv (A kastély a tengernél) után abbahagytak és tavaly egy önálló Santa Montefiore kötettel rukkoltak ki. Semmi hír arról, hogy valaha is be fogják fejezni ezt a sorozatot, mint ahogy arról sem, hogy E. K. Blair Fekete lótusz sorozatának harmadik része megjelenik-e magyar nyelven, vagy sem, mert hitegetés és megjelenési dátum halasztás volt bőven. Marie Force két sorozatába fogtak bele, Szerelemre teremtve (McCarthy család 1) és Végzetes viszony (Végzetes 1), egy-egy rész után abba is hagyták. Mondjuk a McCarthy családért nem kár, de a Végzetes sorozat egészen ígéretes és pörgős volt. Ugyanilyen kurtán-furcsán leírták Tara Sue Me erotikus Alávetett sorozatát két rész után. Olvasói érdeklődésre válaszolva jelezék is, hogy ebből ennyi volt, senki ne várjon folytatásra. Fern Michaels Sisterhood sorozatát és két rész után elfelejtették (Kesztyűs kézzel, Elégtétel) is a folytatásokról azóta sincs semmilyen infó, szerintem nem is lesz.
Jó hír is van, Rita Falk és Franz Eberhofer sorozata kiadót váltott, a harmadik rész már nem a Művelt Népnél, hanem a Magistra Kiadónál jelent meg, s már előrendelhető a negyedik rész is. Vajon Jodi Elen Malpas nem szeretné magyar nyelven más kiadónál megjelentetni a könyveit? Hogy végülis mi fog megjelenni a Művelt Nép Kiadónál 2019-ben? Ki tudja?
Természetesen vannak kiadók, akik nagyon komolyan veszik magukat. Például a General Press nem igazán szokott sorozatokat abbahagyni. Igaz, hogy egy-egy részre gyakran a következő évig kell várni, de probléma szál se, ha tudom, hogy valamikor igenis meg fogom kapni annak a történetnek a folytatását magyar nyelven is. Lucinda Riley A hét nővér sorozatának ötödik része (Holdnővér) néhány napja már meg is jelent és csupán néhány napot kell vérni míg Elizabeth Hoyt Maiden Lane sorozatának kilencedik része, az Édes csábító megjelenik. S ez még csak a kezdet.
A Libri Kiadó sem tétlenkedik, hiszen sok más mellett újabb Laurelin Paige könyveket hoz el az olvasóknak magyar nyelven, a Fixed sorozat újabb részét – sajnos már fogalmam sincs, hogy ez éppen a hányadik lesz és nincs is kedvem utánajárni –, és a szerző két részes Találkozások sorozatát is. Lesz még Brittainy C. Cherry Gravitáció – az Az vagy nekem sorozat negyedik könyve, sajnos egyet sem olvastam még –, Amy Harmon Homokból és hamuból – emlékszel még az Arctalan szerelem című könyvére? – , Julie Caplin Egy szelet torta Brooklynban – az Egy csésze kévé Koppenhágban sorozat második része, és annyi minden más is.
Májusban lesz új Tasmina Perry könyv – A család barátja, köszönjük a XXI Század Kiadónak. Ha minden igaz, novemberben a HarperCollins egy új szerzővel, Kristen Proby-val próbálkozik, vele már találkoztunk a Könyvmolyképző Kiadónál is 2016-ban, mikor megjelent a Velem Seattleben sorozat első kötete, a Tarts velem!. Túl sokat a HarperCollins sem árult el magáról – megjegyzem, nem is szokott –, egyelőre annyi biztos, hogy új Lorraine Heath klasszikus romantikus sorozatot indítanak és folytatják Gayle Callen Felföldi esküvők sorozatát a harmadik résszel.
A Kossuth Kiadó tájáról is érkezett egy hír, mondjuk nem az amit vártam, de majdnem olyan jó. Jennifer Ashley MacKenzie sorozatának folytatásairól egyelőre semmi hír, viszont márciusban (ha minden jól megy) egy másik Jennifer Ashley könyvnek örülhetünk, mely Rejtély a cselédlakban címmel fog megjelenni. Elméletileg az idén megismerjük J. R. Ward A bourbon királyai sorozatának végét is. Angol nyelven már jó ideje megjelent, jó lenne már magyarul is olvasni, hátha igaz lesz a hír és az Art Nuveau Kiadó meglep minket. 
S ugye nem lehet úgy várható megjelenésekról beszélni, hogy a Könyvmolyképző Kiadó kimaradjon. Túl sokat nem szeretnék most elárulni, majd lesz erről külön bejegyzés – mármint a Könyvmolyképző Kiadó várható megjelenéseiről. Természetesen jön majd Diana Gabaldon A lángoló kereszt második kötete is. Sajnos az Outander hatodik részében nem igazán reménykedhetünk, hiszen minden rész 1000+ oldal, s a fordító is ember. Azt viszont el kell árulnom, hogy valamikor lesz egy új Sarah MacLean történet is.
Ezt még sokáig lehetne folytatni, de majd egy másik alkalommal. Addig is további információkért látogasd meg a blog Várható megjelenések oldalát.