A
huszonkilenc éves Casey Costello, egy reggeli tévéműsor előkészítő szakácsa
több félresikerült párkapcsolat után egy életre leírja a férfiakat. Elvégre
kinek van ideje ilyen bohóságokra? Casey örül, ha sikerül kézben tartania a
zsebkendőnyi méretű előkészítő konyha lármás személyzetét, kedvében járni a
hisztis sztárvendégeknek, megfelelni olasz anyukájának (aki szerint a főzés az
élet minden problémájára megoldást jelent), illetve rájönnie, hogy Sally Woods
– a gasztronómia nagyasszonya, és a reggeli tévéműsor rendszeres szakácsa –
miért viselkedik olyan különösen, amióta megjelent a színen az új PR‑ügynöke.
Amikor a
szexi, fiatal ír séf, Danny O’Shea vendégszereplésre érkezik a műsorba, Casey
elutasítja a férfi közeledését. Ám miután egy olaszországi forgatás idején
Danny izgalmas meglepetést főz ki a lánynak, az érzelmek felpezsdülnek, akár a
jóféle habzóbor. Az utolsó falat egy kulináris románc története: kalandos,
izgalmas és ínycsiklandozó.
Igazi csemege!
Nancy Verde Barr 1980 és 1998 között vezető szakácsként dolgozott Julia Child
mellett, aki minden idők legnépszerűbb szakácskönyv-szerzője volt Amerikában,
és főzőműsorait milliók nézték. Ezen kívül Barr közreműködött a PBS
tévécsatorna Baking with Julia (Süssünk Juliával!), valamint az ABC tévécsatorna
Good Morning America (Jó reggelt, Amerika!) című műsorában. Írásai megjelentek
a Gourmet, a Food and Wine, a Bon Appetite, a Parade, a Cook’s Magazine,
illetve a Fine Cooking című gasztronómiai szakfolyóiratokban. Barr
Massachusettsban él; eddig három díjnyertes szakácskönyve jelent meg.
Kulinária,
2008
Eredeti mű:
Nancy Verde Barr – Last Bite, 2006
Gasztro-regény
és egy igazi séf írta. Tele-tele ínycsiklandó ennivalókkal, hozzávalókkal.
Nem hinném,
hogy az ünnepi nagy zaba után pont ez a könyv kellene nekünk, főleg a
fogyókúrázóknak, de aki egy szórakoztató olvasmányra vágyik, vagy betekintést
szeretne a gasztro-műsorok készítésének kulisszáiba, annak mindenképpen
ajánlom.
Mint
említettem, a könyvet egy igazi séf írta, aki valamikor a híres-neves Julia
Childdal is együtt dolgozott. Tehát igazán első kézből kapjuk az információt a
televíziós gasztro-műsorok világából, kezdve az alapoktól egészen az egyenes
adásig, felvételekig, külső helyszínekig, vendégektől a hisztis séfekig.
Megjegyzem, nem értem a címét, hogy miként is kapcsolódik az utolsó falat a
történethez. Miért éppen az utolsó falat, amikor végig folyik az ennivaló, és
sosem jutunk el az utolsó falatig?
Nem egy száraz,
tájékoztató jellegű könyv – bár rengeteg technikai-szakmai titokról lerántja a
leplet –, hiszen két történet is fut párhúzamosan: az egyik Sally Woodsnak, a
főzőműsor házi- és nagyasszonyának kicsit krimibe illő és eltúlzott magánügyi
gondja – amit én kihagytam volna. Annyira kellett az oda, mint a szuflénak a
flambírozás, nélküle is teljesen rendben lett volna a könyv. A másik történet –
és ez kicsit részletesebb – pedig a főszereplő Casey (mint Katherine Conti
kezdőbetűinek összeolvadása) Costello, az vezető séf, szerelmeiről, családjáról
szól.
Kicsoda-micsoda a vezető séf? Az aki tulajdonképpen a munkát elvégzi,
tehát igazándiból ő főz, a nagyasszony a kamera előtt pedig úgy tesz mintha… Neve majd megjelenik a műsor végém, a "futottak még" kategóriában, apró betűvel, de
mindezt (és még milliónyi szakmai titkot) pontosan megtudod, ha elolvasod a
könyvet.
Casey, mint a
neve is mutatja félig olasz, félig ír családból származik, tehát sokan vannak,
zajosak. És természetesen rengeteg olasz ételről tesznek említést, néhánynak az
elkészítési módjába is belekukkanthatunk és azt is megtudjuk, hogy a Costello
családban a cannoli a krízisekre való gyógymód. Sajnos a receptet nem osztja
meg velünk a szerző, sőt egyetlen receptet sem ír le olyan dilettáns
háziasszonyoknak való módon (vagy nekem egy hiányos példányom van).
S miközben
futkosunk a helyszínek között, belebonyolódunk a családi és szakmai zűrökbe, Casey szakít aktuális fogorvos barátjával (a
család cannolit süt), majd később beleszeret a sármos ír séfbe, Danny O’Shea-be,
aki olyan, mintha egyenesen neki találták volna ki. Ez adja majd a könyv
romantikus szálát. Mondjuk ez számomra csak egy kis plusz volt, a műsorkészítéssel kapcsolatos infók és a konyhához kapcsolódó szakmai titkok jobban érdekeltek.
Szórakoztató
történet a gasztronómia világából, hiszen nemcsak a tévéstúdióban járunk, hanem
vendéglők konyháján is, sőt még Olaszországba is elkalauzol minket a szerző,
egy külső helyszín felvételére. Nem volt egy világmegváltó könyv, de most jól
esett… meg az ízlések és pofonok